Proročanstvo Svetog Save Osvećenog

0
4919
Pregleda
stap svetog save osvecenog
Štap Svetog Save Osvećenog - foto: poklonik.com

U VI veku, u Jerusalimu, na samrti Sveti Sava Osvećeni je izrekao nalog i predskazanje da se ikona Presvete Bogorodice Mlekopatiteljice zajedno sa njegovim štapom (Paterice), zavešta i da se da budućem princu sa Zapada koji bude nosio njegovo ime i koji će, kao poklonik, doći u manastir.

Dolazak Svetog Save srpskog

Prošli su vekovi, a predskazanje se ostvarilo tek početkom XIII veka, kad je u manastir došao srpski monah Sava. Svaki put kad bi Sveti Sava pristupio na poklonjenje u manastiru, sveti štap Svetog Save Osvećenog je padao, a ikona Mlekopitateljnica se pomerala.

Kako se tri puta to čudo ponavljalo, u tri dana, monasima je postalo jasno da je u pitanju ispunjenje vekovnog amaneta.

Svaki put kad bi Sveti Sava pristupio na poklonjenje u manastiru, sveti štap Svetog Save Osvećenog je padao, a ikona Mlekopitateljnica se pomerala.
Kako se tri puta to čudo ponavljalo, u tri dana, monasima je postalo jasno da je u pitanju ispunjenje vekovnog amaneta.

Pročitajte: Manastir Sv. Save Osvećenog čitav jedan vek bio pod upravom srpskih monaha

Prišli su Svetom Savi Srpskom, upoznali ga sa proročanstvom i dali mu svete poklone. Tako je prvi srpski arhiepiskop na dar dobio Paterice (štap) Svetog Save Jerusalimskog, ikonu Presvete Bogorodice Trojeručice, koja je pripadala Svetom Jovanu Damaskinu i ikonu Presvete Bogorodice Mlekopitateljnice.

Danas se ikona Svete Bogorodice Mlekopitateljnice čuva u Kareji, ikona Svete Bogorodice Trojeručice se nalazi u Hilandaru, dok se štap Svetog Save čuva u karejskoj keliji Preobraženja, koju do danas svi zovu Paterica.

Pročitajte: Jedan od ktitora najvećeg bugarskog manastira je bio zapovednik cara Dušana

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here