Srbi – zabranjen narod u Albaniji

0
2404
Pregleda
SRBI U ALBANIJI
Foto: razumisrce.rs

Da li znate da u 21. veku u Evropi postoji država koja nasilno menja imena i prezimena svojih građana?

I ne samo da menja, već taj princip i ozakonjava. Uz to, na popisu građana imate opciju da se izjasnite ili kao većinska nacija ili kao “razno”.

To vam je Albanija danas. To vam je nezavisno Kosovo* sutra ako MI to dozvolimo.

Država koja je zakonom zabranila srpski jezik, škole, kulturu, pa čak i imena i prezimena. Lažna država koja decenijama ugnjetava identitet i sprovodi sistemsku albanizaciju Srba.

Istorija Srba u Albaniji

Srbi imaju dugu istoriju na teritoriji današnje Albanije. U ranom srednjem veku područje današnje severne Albanije pripadalo je srpskoj Kraljevini Duklji, a za vreme vladavine Stefana Nemanje celokupna oblast oko grada Skadra uključena je u sastav Srbije. Potonji srpski vladari su proširili svoju vlast i na centralna područja današnje Albanija, a u doba Srpskog carstva, pod srpskom vlašću su se našle i južne oblasti. Tek krajem 14. veka, dolazi do uspona albanskih političkih činilaca na tim prostorima. Do kraja 15. veka, celokupno područje današnje Albanije je potpalo pod tursku vlast.

O tome svedoče brojne srpske svetinje na teritoriji današnje Albanije kao što su crkve Svete Trojice, svetog Srđa i Vakha na Bojani, Svetog Stefana u Skadru koja predstavlja zadužbinu Jelena Anžujske. Većini ovih i mnogim drugim srpskim svetinjama na prostoru Albanije izmenjena je namene ili su srušene, što pokazuje kako bi prošle srpske svetinje na Kosovu i Metohiji.

Uprkos svemu, na prostoru današnje Albanije živi oko 30 000 muslimana, katolika i pravoslavaca koji se i dalje izjašnjavaju kao Srbi. Tačan broj nikad nije utvrđen budući da za to slede žestoke kazne.

Procenjuje se da veliki procenat današnjeg albanskog stanovništva čine potomci islamizovanih, pokatoličenih i poarnaućenih Srba koji su vekovima živeli na ovim prostorima.

Zašto Evropa ćuti na ugrožavanje osnovnih ljudskih prava ovih ljudi? Zašto MI Srbi ćutimo?

Pročitajte: Da li je Bog mogao stvoriti svet bez zla?

Dve zanimljivosti za kraj.

Kada čujete da Albanka dolazi u Srbiju da se uda, velika je verovatnoća da je zapravo albanizovana Srpkinja.

Nada Matic

Nada Matić rođena u Skadru 1984. osvojila je bronzanu medalju za Srbiju u stoni tenisu na paraolimpijskim igrama u Riju 2016. godine. Veliki naklon Srbima u Albaniji koji su uprkos svim preprekama sačuvali ime i OBRAZ.

Pročitajte: Tišina i titraj sveća nad Metohijom

Preuzeto sa sajta: razumisrce.rs

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here