Шта значи реч АМИН и када је она дошла међу Србе?

0
3263
Прегледа
sta znaci amin

Амин – једна од ретких хебрејских речи која је у литургију хришћанске Цркве ушла у неизмењеном облику. У јеванђељима се ова реч често користи. Амин је потврда која значи „нека буде, ваистину, без сумње, неоспорно.“

Етимолошки ова реч потиче од хебрејског глагола „аман“ што се преводи као „оснажити, потврдити“. Међутим, корен ове речи може се наћи и у арамејском језику којим је говорио и на којем је проповедао сам Исус Христ.

Реч амин је из јудаизма ушла у грчки језик ране Цркве, а из грчког у латински из којег се затим расејала по Западној Европи. Овде треба рећи једну важну ствар: латински је био званични језик Источноримског царства све до 610. године. Међутим током целе историје уједињеног Римског царства и касније грчки је био језик културе и филозофије, па самим тим и религије.

Прочитајте и ово: „ГДЕ СЕ НАЛАЗИ НАЈСТАРИЈИ ХРИШЋАНСКИ МАНАСТИР НА СВЕТУ“ 

Када је реч АМИН дошла међу Србе?

На питање да ли је ова реч дошла међу Србе из латинског или грчког, тешко је одговорити. Одговор се вероватно крије у томе,  одакле су Срби примили хришћанство. На прву руку верујемо да је потекло из грчког језика, јер се код нас усталило да смо хришћанство примили из Цариграда захваљујући Немањићима.

Истина је међутим другачија и Срби су хришћанство примили много пре епохе Немањића.

Постоји печат српског кнеза Стројимира из средине IX века са патријаршијским крстом на себи који о томе убедљиво сведочи. У то време је цела територија чак и савремене Србије била по јурисдикцијом Рима све до 740. године. Ромејски василевс Лав III одузео је Балкан од Рима зато што се папа римски супротставио иконоборачкој јереси коју је византијски цар подржавао.

stefan nemanja simeon
Велики жупан Стефан Немања

Стефан Немања је у почетку крштен према правилима Латинске цркве док га Грци нису покрстили (термини „католичко“ и „православно“ нису били толико различити као данас). Из тог разлога не можемо поуздано рећи да ли је преко Грка или преко Латина реч „амин“ дошла међу Србе.

Извор: www.srbijadanas.com

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here