Vlaherna crkva – mesto gde je uspostavljen praznik Pokrova Presvete Bogorodice

0
5641
Pregleda
Vlaherna crkva u Istanbulu
Foto: Vikipedija

Vlaherna Crkva ili Bogorodičina crkva je bio pravoslavni vizantijski hram u sastavu carske palate u Carigradskom predgrađu Vlaherna. U ovoj crkvi je uspostvaljen praznik Pokrova Presvete Bogorodice.

Istorija Vlahernske crkve

Izgradnju hrama u podnožju šestog brda Carigrada započela je 450. godine, carica Pulherija, a završio je nakon njene smrti car Markijan. U ovu crkvu je 473. godine iz Svete zemlje prenet Pokrov Presvete Bogorodice. Tom prilikom je izgrađena posebna kapela u kojoj je pokrov bio čuvan.

Hram je u vreme careva Justina I i Justinijana I privukao veliki broj hodočasnika. Prilikom jedne opsade Carigrada od strane Avara, vođa napadača bio zastrašen ugledavši na zidovima like žene u neobičnoj odeći. Upravo u to vreme je patrijarh Sergije u pratnji budućeg cara Konstantina III duž zidina nosio čudotvornu ikonu.

unutrasnost vlahernske crkve
Detalj iz Vlahernske crkve

Tokom opsade Saracena (hrišćanski naziv za muslimane) 910. godine, po predanju Presveta Bogorodica je dok su se verni molili u hramu, prostirala nad Carigradom beli pokrov (omoforom). U spomena na ovaj događaj je uspostavljen pravoslavni praznik Pokrova Presvete Bogorodice.

Nakon velikog požara 1070. godine, crkva je izgorela i nakon toga izgrađena ponovo, ali je zadržala poštovanje. Ana Komnina opisuje da je u u svojim spisima kako se pokrov bogorodičin sam podigao, otkrivajući lice Bogorodice, a dan nakon toga neobjašnjivo ponovo pao.

Pročitajte i ovo: Najstarija zadužbina Stefana Nemanje posvećena Presvetoj Bogorodici leži u ruševinama

Za vreme latinske okupacije Carigrada hram je opustošen i više nije uspevao da postigne staro poštovanje. Tokom 1434. godine crkva je ponovo zapaljena i srušena. Nije obnavljana sve do 19. veka.

Ikona Bogorodice Vlahernske
Ikona Bogorodice Vlahernske – foto: Vikipedija

Tokom jedne posete Carigradu (Istanbulu) moskovski patrijarh Nikon doneo je više
ikona u Moskvu. Tom prilikom u jednoj od njih je patrijarh aleksandrijski Pajsije prepoznao antičku Vlahernsku ikonu. Danas se ova ikona čuva u Tretjakovskoj galeriji u Moskvi u jednom od najvećih muzeja likovne umetnosti u Rusiji.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here