VREDNO DIVLJENJA – Pravoslavni sveštenik svakog dana obilazi crkvu uklesanu na strmoj litici

2
7020
Pregleda
Pogled sa crkve na litici

U udaljenim planinama Geralta u Etiopiji, koptski hrišćanski sveštenik svakog dana kreće na neverovatno putovanje do crkve koja je uklesana u liticu. Crkva se nalazi na nadmorskoj visini od 2580 metara na samom severu Etiopije u regionu Tigraj.

prilaz-crkvi
Prilaz crkvi

Svešteniku koji se svakog jutra penje do svetih odaja potrebno je dva sata do vrha, a sam put uključuje i vertikalno penjanje u visini od 10 metara.

Tradicionalno se do vrha kreće bez obuće, konopca ili bilo kakvih pomagala. Ono što pored svoje duhovnosti čini ovo mesto posebnim jeste osećaj mira, čistote i slobode. Vekovima unazad sveštenici koji su ovde služili sahranjivani su u otvorima planine. Njihove mošti su i dan danas tamo. Svi oni su umrli prirodnom smrću, nijedan nije poginuo penjući se uz strmoglave litice ovih planina.

freske-unutar-crkve
Freske unutar crkve

Crkva datira iz 6. veka nove ere. Podigao ju je Abune Jemata, svetac Etiopske pravoslavne crkve kome je crkva i posvećena. Svodovi crkve iscrtani su mnogobrojnim freskama, među njima je i freska „devet svetaca“ za koje se veruje da žive u planini.

Izvor: blic.rs

2 KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here