Црква Светог Саве на Мећавнику (Дрвенград)

0
2592
Прегледа
crkva na mecavniku
Црква у Дрвенграду - Фото: Викимапија

Црква Светог Саве у Дрвенграду се налази у туристичком насељу на Мокрој Гори. Припада Епархији жичкој Српске православне цркве.

Градња Храма Светог Саве на Мећавнику, уз благослов Епископа жичког Хризостома, почела је 2003.године и посвећена је преносу моштију Светог Саве (19.мај).
На богослужење је предата 24.јануара 2005.године, када је освештана и када је Епископ Хризостом служио прву литургију.

Архитектура цркве

Градитељски, ова црква је брвнара и у целости је саздана од дрвета, као и звоник поред ње. Зидови су од борове талпе, а покривена је шиндром.

crkva svetog save drvengrad
Фото: Википедија

Иконостас је изграђен од липовог дрвета – које је пореклом испред најстарије мокрогорске цркве, у Кршању, посвећене Светом вазнесењу Господњем, за коју се претпоставља да је из 14.века. Урадили су га мајстори Дуборезачког атељеа ”Петровић” у Београду, у византијском стилу, а орнаментика на иконостасу је у стилу ”моравске школе камене пластике”.

Иконе су дело Весне Голубовић, сликарке пореклом из Бањалуке, која је дипломирала и магистрирала код професора Стојана Ћелића, на београдском Факултету ликовних уметности. ”Руску технику иконописања” савладала је у Њујорку, у радионици Дмитриј Андрејева.

drvengrad crkva unutrasnjost
Унутрашњост цркве – фото: википедија

Богослужбене књиге и сосуде за богослужење купљене су у Москви и, као и само здање Храма и земљиште на коме се налази, дар су Маје и Емира Кустурице, ктитора овог Храма.

Посетите и ову цркву на Мокрој Гори: Црква Светог Јована Крститеља.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here