Црква Светог Спиридона у Трсту

0
5164
Прегледа
crkva-sveti-spiridon -trst.jpg
Foto: forum.krstarica.com

Црква Светог Спиридона је српска православна црква у Трсту, на тргу Понте Росо (Италија). Црква припада Епархији аустријско-швајцарској Српске православне цркве.

Историја цркве Св.Спиридона у Трсту

Срби су почели да граде цркву 1751. године, заједно са Грцима. Посвећена је Светом Спиридону Чудотворцу. Како су на том простору некада биле солане, црква је још током градње почела да пуца, па јој се убрзо срушио и звоник. Захваљујући Јовану Милетићу, звоник је касније обновљен, а црква је и даље служила. Срби су ипак хтели нови храм, па је 1858, расписан конкурс и усвојен је пројекат архитекте Карла Маћиакина. Већ 1861, срушена је стара црква и започета градња нове, која је трајала до 1869. године.

Нова црква је зидана ломљеним каменом, а фасаде обложене клесаним блоковима од камена довоженог са Бриона и из Вероне.Храм је саграђен у српско-византијском стилу, са уписаним крстом и пет кубета. Висина храма је 40, дужина 28, а ширина 31 метар, па може да прими 1600 верника. Унутрашњост храма је украшена одабраним фрескама и сликама у уљу, дела Ђузепе Бертини и Антонио Кореоне, уметници из Милана.  Изнад св. трпезе и олтара налази се велики лик Христа на престолу са 12 апостола. На десној страни храма представљено је Успење Пресвете Богородице, а на левој Васељенски Сабор у Никеји 325. године, коме симболично председава Св. Спиридон. На западној страни насликан је крфски саркофаг са моштима Св. Спиридона.

freskopis.jpg
Foto: Andjelko Vasiljevic

ИКОНОСТАС

На зиданом иконостасу у првом реду одоздо стоје велике иконе високе уметничке вредности, које представљају Богородицу, Христа, Св. Спиридона и Благовести, рађене у Русији почетком деветнаестог века, прекривене златом и сребром. У другом горњем реду су иконе које представљају српске светитеље Симеона Мироточивог, Св. Саву, Стефана Првовенчаног и цара Уроша. У трећем горњем реду налазе се ликови Христа – Крштење, Распеће и Васкрсење. Цео олтар је украшен радовима славних иконографа.

svecana-liturgija-u -hramu.jpg
Foto: www.crkva.at

У храму се нарочито истиче велико сребрно кандило, поклон руског кнеза који је касније постао цар (1796–1801. године), Павла Петровича Романова, из времена његове посете Трсту, јануара 1772. године. Руска кнегиња Јулија Самојлова даровала је храму златом оковано Јеванђеље, такође руски рад, као и одежде. Два Јеванђеља нарочите вредности, дуга пола метра и дебљине 30 cm, са уметнички украшеним сребрним корицама, израдили су венецијански уметници 1797. године.

Најзаслужнији Србин за изградњу ове цркве био је имућни трговац и председник црквене општине, Ристо Шкуљевић.

Sveti_Spiridon_Crkva_Trst

Због своје посебне лепоте и изванредне уметничке вредности, Храм Св. Спиридона обухваћен је Законом о заштити уметничких споменика Италије и спада међу највредније и најзначајније архитектонске објекте града Трста.

Локација цркве на мапи:

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here