Чудотворна вода извире из стене у цркви Свете Петке код Врања

0
4577
Прегледа
Crkva-Svete-Petke.jpg
Foto:www.vladicinhan.org.rs

Црква је дело природе у стени са два отвора. Многи верници посећују ову цркву, а највише жене. У једном отвору је извор лековите воде, за који се верује да лечи главобољу и поправља вид.

isposnicka-crkva-svete-petke-izvor-lekovite-vode.jpg.
Foto: S.Tasić

Црква Свете Петке се налази у селу Лепеница на двадесетак километара од Врања ка Владичином Хану.
Већина људи захвата лековиту воду или се њоме умива, која је цревом спроведена од извора који се на 15-ак метара висине налази у стени.

isposnicka-crkva-svete-petke.jpg
Crkva je delo prirode u steni sa dva otvora i od ranih jutarnjih satu u nju pristižu vernici sa svih strana i to najviše žena; Foto: S.Tasić

У другом отвору у стени налази се место за паљење свећа. Према подацима Туристичке организације у Владичином Хану, овакве испоснице постојале су на овим просторима и пре доласка Словена, у периоду раног средњег века.

У ранијим временима, у Лепеници се на данашњи дан одржавао народни сабор.
Трагови народног саборовања задржали су се и данас, па је у близини стена и Лепеничке реке било продаваца икона, разног шарениша и слаткиша. Милоје Илић из Врања, познатији као Миле бомбонџија, сваке године на сабор изнесе своје ручно рађене слаткише.

Људи који овде долазе сваке године причају да им се целокупно здравље поправља након умивања лековитом водом.

„Сваки пут кад дођем овде као да добијем крила, као да сву муку оставим овде када се умијем. Идем кући као да летим, а данима пре тога сам рецимо имала несносне главобоље“ – прича једна жена из оближњег Прибоја Врањског.

isposnicka-crkva-svete-petke-2.jpg
U ranijim vremenima, u Lepenici se na današnji dan održavao narodni sabor; Foto: S.Tasić

Празником Преподобне мученице Параскеве, у народу познатије као Петка Трнова, завршава се мали летњи “циклус женских празника”, коме припадају и Огњена и Блага Марија.

Извор:www.telegraf.rs

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here