Да ли се човеку даје анђео чувар и када?

0
6784
Прегледа
beli-anndjeo.jpg
Фреска Бели анђео - Фото: churchpic.com

По Светом Предању Цркве Христове, анђео чувар се даје на Светом Крштењу.

Поред анђела чувара Бог шаље човеку и друге анђеле у животу, да би му помагали, исправљали га и тешили у искушењима и духовним борбама кроз које у свом животу пролази.  Што значи, да атеисти, јеретици и пагани немају свога анђела чувара, пошто нису крштени. По предању такође, има анђела чувара над сваки градом, селом, манастиром и сл. где год  се велича Господ.

andeo-cuvar-bdi-nad-vama-kada-vam-zivot-postane-tezak-i-opasan.jpg
Foto: www.fokuzz.com

Намера анђела чувара је да на невидљив начин чува верника од  разних искушења сатанских, да га чува од греха, да га теши у невољама и тешкоћама и подстиче на добра дела, покајање, молитву и живот уз цркву. Анђели чувара је Бог дао човеку ради чувања тела и душе. Он никада не спава, поручује псалмопевац: „нити да задрема чуват твој“ (Пс.120,3) Наш анђео чувар подробно записује сва наша добра дела коа смо у животу учинили и приказаће их у часу Суда “ када ће се књиге отворити“.

Живот хришћанина такође следи зли анђео, који детаљно бележи сваки грех који човек чини у животу.  Циљ злог анђела је да увек искушава човека и да подстиче га да мишљу, речју, делом, душом и телом непрестано греши. За све те грехе, ако их човек за живота не покаје и не буде од њих разрешен, одговараће на Страшном Суду.

Када човек чини грех и зла дела, удаљује од себе Светога анђела чувара свог, и остаје са ђаволом и злим духом. Ако се покаје и преобрати, весели Бога и све анђеле на небу, приближавајући их себи и одгонећи од себе злог духа. Ова борба траје непрестано све до краја живота.

Извор: Књига „Поуке духовног спасења“ / Протојереј Ставрофор – Богдан Симић

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here