Данас је Бадњи дан

0
622
Прегледа
badnji dan

Данас се прославља Бадњи дан, дан који претходи Божићу. Ово је дан када се бди, одлази у цркву на вечерње бденије, отуд му и назив у српском језику – бадњи.

Ујутро рано, сече се бадњак, најчешће је то храстово дрво. Бадње дрво се увече уноси у кућу и тиме означава почетак божићне светковине.

Народни обичаји на Бадњи дан

Домаћин на Бадњи дан у рану зору одлази у шуму и бира стабло за бадњак. Обично је то дрво дебљине руке или тање. Домаћин мора из три пута да обори стабло пазећи да дрво падне на источну страну. Уколико не успе довршава се ломљењем или увртањем.

У неким местима, пре него што почне сећи домаћин проспе мало вина и баци шаку жита.

Кад се бадњак донесе, усправи се уз кућу, поред улазних врата, где стоји до увече, а онда се унесе у кућу. Касније се у вечерњим сатима пали на кућном огњишту, као симбол топлоте која греје и зближава укућане.

Паганска веровања наших предака придавала су бадњаку натприродне моћи.

Песма за Бадњи дан

Ој, бадњаче, бадњаче, ти наш стари рођаче,
Добро си нам дошао и у кућу ушао!…
Ти нам Христа објављујеш, њега славиш и казујеш!
Мили српски бадњаче, ти, наш стари рођаче!…”

Бадње вече спаја Бадњи дан и Божић. Зато се у нашем народу за неке особе, које су пријатељски блиске и везане, каже да су као „Божић и Бадњи дан“.

Према веровањима, на Бадње вече би требало да праштате и мирите се, а на Бадњи дан да вратите позајмљено.

Поклони под Бадњаком

Са бадњаком се у кућу уноси и слама. Слама симболизује ону из пећине у којој се родио Христ и она се посипа како би домови личили на Витлејемску пећину. Испод бадњака или у сламу, према српским обичајима, ваља се оставити нешто поклона и слаткиша за децу. Према старом српском обичају старији уносе сламу и квоцају а за њима иду деца и пијучу.

Квоцање и пијукање има посебно симболичко значење.

“Као што квочка под крилима прикупља своје пилиће и загрева их материнском љубављу, тако је Христос дошао да све људе сабере у једно и укрепи својом љубављу, и као што се пилићи хране житом, тако је и он људе нахранио и напојио својом науком, јер је говорио: Ко је гладан нека дође к мени и ја ћу га нахранити, и које жедан нека дође к мени да пије воде живе”.

Након Бадњег дана, на први дан Божића дочекује се положајник – особа која прва улази у кућу. У неким местима у Србији се јагње уводи у кућу као положајник. Божић је увек први мрсни дан након великог Божићног поста.

У нашем народу обичаји за овај празник су изузетно разнолики. Уколико имате неки необичан обичај на данашњи празник пишите у коментар и поделите то са нама.

Желимо вам срећан Бадње вече и Божић!

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here