Danas proslavljamo najradosniji hrišćanski praznik – Božić

0
4257
Pregleda
bozic

Srpska pravoslavna crkva danas slavi Božić. Božić je najradosniji hrišćanski praznik, i prestavlja dan rođenja Isusa Hrista, spasitelja koji je došao među ljude da im ukaže na vrednosti vere i u ljubav, i da ih izmiri s Bogom.

Božić je praznik sa puno običaja, posebno u našoj zemlji. Glavni običaji bez kojih se ne može slaviti Božić su badnjak, česnica, vino i naravno pečenica.

Narodni običaji za Božić

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici Božić slave tri dana, a vernici dan počinju sa rečima „Mir Božiji – Hristos se rodi“, uz otpozdrav „Vaistinu se rodi“.

Proslavi Božića kod pravoslavaca prethode Tucindan i Badnji dan.
Na Božić u kuću prvi dolazi položajnik. Njegova prva dužnost je da uzme grančicu od badnjaka i da uz džaranje vatre u šporetu, poželi sreću, zdravlje i napredak domaćinovom domu.

Po pravilu Srpske pravoslavne crkve Božić je uvek mrsni dan, kojem je prethodio četrdesetodnevni božićni post.

Na svečanoj božićnoj trpezi, najvažnija je česnica. U našem narodu važi verovanje da će onaj ko u svom parčetu pronađe novčić, imati sreće u narednoj godini. Običaj je da se na trpezi nađe i božićna pečenica.

Položajnik za Božić

Nakon lomljenja česnice i božićnog doručka, u kuću dolazi položajnik koji prvi čestita Božić.

Položajnik je obično je dete ili osoba bliska porodici. On čestita Božić ukućanima rečima „Hristos se rodi“, a ukućani odgovaraju „Vaistinu se rodi“.

Zatim pali grančicu badnjaka i počinje da izgovara želje za domaćine i kuću „Koliko iskrica toliko srećica. Koliko varnica toliko zdravlja i parica…“

Prema tradiciji na Božić treba započinjati poslove. Neki običaji kažu da treba raditi upravo onaj posao koji je bio naročito težak prethodne godine, kako bi ove godine lepo tekao.

Nek današnji blagi dan, vama bude radostan. Nek vam Božić vrata zlati, nek vas uvek sreća prati, anđeo sreće nak vas vodi, MIR BOŽIJI, HRISTOS SE RODI.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here