Danas proslavljamo najradosniji hrišćanski praznik – Božić

0
3914
Pregleda
bozic

Srpska pravoslavna crkva danas slavi Božić. Božić je najradosniji hrišćanski praznik, i prestavlja dan rođenja Isusa Hrista, spasitelja koji je došao među ljude da im ukaže na vrednosti vere i u ljubav, i da ih izmiri s Bogom.

Božić je praznik sa puno običaja, posebno u našoj zemlji. Glavni običaji bez kojih se ne može slaviti Božić su badnjak, česnica, vino i naravno pečenica.

Srpski običaji za Božić

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici Božić slave tri dana, a vernici dan počinju sa rečima „Mir Božiji – Hristos se rodi“, uz otpozdrav „Vaistinu se rodi“.

Proslavi Božića kod pravoslavaca prethode Tucindan i Badnji dan.
Na Božić u kuću prvi dolazi položajnik. Njegova prva dužnost je da uzme grančicu od badnjaka i da uz džaranje vatre u šporetu, poželi sreću, zdravlje i napredak domaćinovom domu.

Po pravilu Srpske pravoslavne crkve Božić je uvek mrsni dan, kojem je prethodio četrdesetodnevni božićni post.

Na svečanoj božićnoj trpezi, najvažnija je česnica. U našem narodu važi verovanje da će onaj ko u svom parčetu pronađe novčić, imati sreće u narednoj godini. Običaj je da se na trpezi nađe i božićna pečenica.

Nek današnji blagi dan, vama bude radostan. Nek vam Božić vrata zlati, nek vas uvek sreća prati, anđeo sreće nak vas vodi, MIR BOŽIJI, HRISTOS SE RODI.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here