Данас је празник посвећен апостолу Светом Луки – Лучиндан

0
1229
Прегледа
sveti luka lucindan

Данас је Лучиндан, празник посвећен Светом апостоли и јеванђелисту Луки. Јеванђеље по Луки је треће јеванђеље у Новом завету. Сматра се да је написано око 60. године.

Ко је био Свети јеванђелист Лука?

Свети Лука је родом из Антиохије. Био је међу првим проповедницима хришћанства, савременик Исуса Христа и један од писаца четворојеванђеља.

Сматра се да је свети Лука лично познавао Богородицу и да су три иконе са њеним ликом које је светитељ насликао најближе њеном правом изгледу. Међу њима најпознатија је „икона у икони“, која представља Светог Луку и икону Богородице коју светитељ осликава. Поред тога насликао је прву икону са ликом Исуса Христа као и иконе апостола Петра и Павла. Црква га због тога сматра оснивачем хришћанског иконописа.

Према предању, апостол Лука је имао 84. године кад су га ухватили идолопоклоници и убили обесивши га о грану маслине у граду Теби Беотијској. Сахрањен је у Тиви, главном граду Беотије, где од њега биваху многа чудеса. Ту су се ове свете чудотворне мошти налазиле до друге половине 4. века, када су пренесене у Цариград, у време цара Констанција.

Ђурађ Бранковић је 1453. године пренео мошти апостола Луке у Смедерево, одакле су 1459. однете у Босну, а потом 1463. у Дубровник, па у Венецију. Мошти се данас налазе у цркви Светог Николе у Барију.

Свети Лука је честа слава код Срба. Као свог заштитника славе га и образовне установе, међу којима је и Академија Српске православне цркве за уметност и конзервацију.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here