Данас је Свети Лука, заштитник лекара и оснивач иконописа у хришћанству

0
3145
Прегледа
sveti_luka

Српска православна црква и њени верници данас прослављају светог Луку, заштитника медицине, лекара, али и оснивача иконописа. Многе српске породице га славе, а у народу је тај дан познат и као Лучиндан.

Сматра се да је Свети Лука лично познавао Богородицу и да су три иконе са њеним ликом које је светитељ насликао најближе њеном правом изгледу. Позната је „икона у икони“ која представља Светог Луку и у перспективи иконе Богородице коју светитељ осликава. Свети Лука се сматра и оснивачем хришћанског иконописа.

Свети Лука је живот окончао у 84. години, а хришћанска традиција каже да је Лука написао Свето јеванђеље по Луки – треће јеванђеље (по редоследу у Новом завету), и Дела апостолска.

Његове мошти се чувају у Истанбулу (некада Цариград). Сматра се да стопало Светог Луке које се чува у манастиру Косијерево у Црној Гори лечи болести очију.

Народна веровања на Светог Луку

У Србији се на Светог Луку концима опасују торови да вукови не би давили стоку. У народу постоје и изреке: „Иде Лука, ето вука“ или „Свети Лука, снег до кука“, јер наступа зима када се вукови приближавају селима.

У Црној Гори се верује да је небеска дуга појас Светог Луке. То значи да се Свети Лука моли за нас.

На овај дан никако не би требало да будете преки и нервозни, да се упуштате у свађе и расправе, јер је Свети Лука био благ и миран и увек помагао људима!

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here