Danas počinje Gospojinski ili Bogorodičin post

0
2300
Pregleda
Velika Gospojina Bogorodica
Foto: Vikipedija

Danas počinje Gospojinski ili Bogorodičin post, koji traje 15 dana, sve do praznika Uspenja Presvete Bogorodice ili Velike Gospojine. Tada se po jevanđeljskom predanju Marija Djeva napustila ovozemaljski život, vaznela se na nebo i „predala svoj duh u ruke Spasitelja“.

Prema crkvenom predanju, nakon svih događaja koji su se zbili oko Hristovog vaskrsenja i vaznesenja, majka Gospoda, Presveta Djeva Marija, provela je svoj život u molitvi, postu i podvižništvu, sve do svoje smrti na zemlji.

Iz tog razloga pravoslavni hrišćani poste pre praznika Uspenja Presvete Bogorodice.

Post traje dve nedelje. Iako je najmlađi i vrlo često i najkraće traje, od četiri višednevna posta samo je Vasrkšnji stroži od Gospojinskog. Post je skoro ceo na vodi, jednino se subota i nedelja poste na ulju, dok je riba dozvoljena samo jedan dan. Taj dan je Preobraženje Gospodnje, 19. avgusta.

Kao i svaki, tako i ovaj post ima dve strane: telesnu i duhovnu. Telesni post je uzdržavanje od jela životinjskog porekla. Duhovni post podrazumeva odricanje od svake vrste grešnih i zlih pomisli, želja i dela. Telesni post je samo neophodno pomoćno sredstvo za uspešnu duhovnu borbu protiv strasti, koje se raspiruju kroz telesne želje. Stvarni post koji obuhvata i telesni i duhovni aspekat, privodi čoveka smirenju.

Pravoslavni hrišćani imaju danas dva zadatka – da oproste svima onima koji su im zgrešili i traže u srcu svome iskren oprost za sve ono što su oni zgrešili drugima.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here