Данас се обележава дан светог Марка – Марковдан

0
677
Прегледа
ikona svetog jevandjeliste marka

Данас се обележава дан посвећен светом Марку, писца једног од четири јеванђеља. У народу је овај празник познат као Марковдан.

Марковдан се у Србији обележава и празнује од давнина. Веровало се да ће онога ко се данас огреши и не испоштује апостола Марка стићи казна у виду олуја и громова који ће му уништити имање. Зато на данашњи дан земљорадници ништа не раде на својим њивама.

Ово се сматра “благим даном”, временом за одмор и молитву.

crkva svetog marka na tasmajdanu
Црква светог Марка у Београду

Ко је био свети Марко?

Марко је био сапутник и помоћник апостола Петра, који га је у својој првој посланици назвао својим сином, али не сином по телу, него по духу. Када је Марко био с Петром у Риму, верници су га замолили да им напише о спасоносној науци Исуса Христа, његовим чудима и животу.

Тако је Марко написао јеванђеље, које је видео и апостол Петар, један од првих 12 Христових ученика, и посведочио да је истинито. Петар је Марка поставио за епископа и послао га у Мисир да проповеда. Мисир је у то време притискао густи мраком незнабоштва, идолопоклонства, гатања и злобе. Свети Марко је, уз Божију помоћ, успео да посеје семе Христове науке по Ливији, Амоникији и Пентапољу.

Из Пентапоља је дошао у Александрију, где је засновао хришћанску цркву и поставио епископа, свештенике и ђаконе. Марко је своју проповед Марко потврђивао многобројним великим чудима. Када су га незнабошци оптуживали да разара њихову идолопоклоничку веру и када је градоначелник почео да га тражи, Марко је поново побегао у Пентапољ, где је наставио своје дело. Марко се после две године вратио у Александрију, на велику радост верника, чији се број вишеструко повећао.

Тада су га ухватили незнабошци, везали га и вукли по калдрми вичући: „Повуцимо вола у обор“. Тешко повређеног и крвавог бацили су га у тамницу, где му се прво јавио анђео који га је храбрио и крепио. Затим му се јавио и сам Исус Христ, који му је рекао: „Мир Теби, Марко, јеванђелисте мој“, а Марко му је одговорио: „Мир и теби, господе мој Исусе Христе“.

Прочитајте и ово: Грузијски стуб живота – црква на 40 метара високој стени

Злобни људи су сутрадан извукли Марка из тамнице и поново га вукли по улицама и поново викали: „Повуцимо вола у обор“. Изнурен и изможден, Марко је изустио: „У руке твоје, господе, предајем дух мој“, и умро, 68. године у Александрији.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here