Danas se proslavlja dan svetog Trifuna – dan bračne ljubavi i vernosti

0
4588
Pregleda
sveti_trifun

Danas Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici proslavljaju Trifundan, dan posvećen Svetom Trifunu. Poput Svetog Valentina na zapadu, tako se i Sveti Trifun smatra zaštitnikom iskrene ljubavi i vernosti.

Prema hrišćanskom učenju, bračna ljubav je u ravni ljubavi prema Bogu, o čemu svojim delima najbolje svedoče Hristovi velikomučenici, među kojima je i sveti Trifun.

Istorijski podaci o Svetom Trifunu

Sveti Trifun je živeo u trećem veku u veoma pobožnoj porodici. Rođen je u Kampsadi u Frigiji (centralna Anadolija).

Od malena je bio odan Hristovoj veri, pa ga je Bog obdario darom čudotvorstva te je mnoge bolesnike od raznih bolesti molitvama izlečio.

Priča se da je, između ostalih, iscelio i Gordu, kćer rimskog cara Gordijana, koja je patila od neke duševne bolesti od koje je nijedan lekar nije mogao izlečiti. Za to ga je car bogato nagradio, ali on je sve darove podelio siromasima.

Kada je na rimski presto došao car Dekije, Sveti Trifun je mnogo postradao. Sva ta mučenja je rado podnosio govoreći: „O kad bih se mogao udostojiti, da ognjem i mukama skončam u ime Isusa Hrista Gospoda i Boga moga!“.

Mučitelji su ga osudili i 250. godine ubili.

Narodna verovanja na Trifundan

Veruje se da ako na Trifundan pada sneg ili kiša da će godina biti kišna i rodna. Ukoliko na dan Svetog Trifuna bude vedro godina će biti sušna i nerodna.

U narodu postoji izreka: „Triša zabo ugarak u zemlju, pa zato sneg i led počinju da se tope.“

Pročitajte: Čudotvorni izvor manastira Đunis – voda koja isceljuje

Sveti Trifun se smatra za zaštitnika vinogradara i poljskih radova. Neretko danas vinogradari počinju da orezivaju svoje vinograde.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here