Danas slavimo Sveta Tri jerarha – po današnjem danu znamo kako nas leto čeka

0
4919
Pregleda
sveta-tri-jerarha

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Sveta Tri jerarha – Vasilija Velikog, Grigorija Bogoslova i Jovana Zlatoustog.

Ovaj praznik je ustanovljen u njihovu čast 1076. godine u vreme vizantijskog cara Aleksija Komnina. Sveta Tri jerarha u našem narodu se slave kao krsna slava, a slave je i mnogi manastiri i crkve kao svoju slavu. Svaki od tri jerarha imaju i poseban dan praznovanja u mesecu januaru. Vasilije veliki se proslavlja 1. januara, Grigorije Bogoslov 25. januara i Jovan Zlatousti 27. januar.

Sveti Vasilije Veliki je poznat kao veliki svetovni i duhovni učitelj crkve. Sveti Grigorije Bogoslov je i prozvan kao Bogoslov jer je nenadmašno tumačio dogmu, a sveti Jovan Zlatousti je upamćen kao nedostižan propovednik Jevanđelja, zbog čega je tako i nazvan.

Kod Srba Sveta tri jerarha se slave kao krsna slava, a slave je i mnogi manastiri i crkve. Praznik Sveta Tri jerarha su obeležena crvenim slovom te ne valja raditi teže fizičke poslove.

Običaji i verovanja

Prema verovanjima, Sveta tri jerarha štite narod i životinje od zlih vetrova i mrazeva. Po tome kakvi vetrovi budu duvali na današnji dan, kako se veruje, može da se prognozira kakvo će biti vreme tokom godine.

Ukoliko duva s juga, godina će biti dobra i bogata, severac donosi lošu godinu s hladnim vremenom.

Istočni vetar donosi nestašice, a zapadni blagodet, bar što se tiče ribe i mleka. I ako vetra nema – dobro je, čeka nas vesela i bogata godina.

Čobani u pojedinim krajevima Srbije okupljaju se na današnji dan i sviraju frulu.

sveta tri jerarha
Foto: Vikipedia

POUKE:

Nikada ne radi ništa nečasno, makar se to mnogima dopada, i ne napuštaj dobro delo, makar da je ono mrsko bludnima. (Sveti Grigorije Bogoslov)

Kao što se razbojnici kriju po skrovitim mestima da bi orobili prolaznika, tako se i đavo krije u zadovoljstvima da bi savladao našu dušu.
(Sveti Vasilije Veliki)

Kada se osvetiš bližnjemu za uvredu, onda sebi grijeh stvaraš i činiš da se njemu ne sveti Bog. Kada ti praštaš, onda Bog ili mu se osveti ili tvoje grijehe oprašta. (Sveti Jovan Zlatousti)

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here