Данас су Благовести – ово треба започети на овај дан

0
2703
Прегледа
blagovesti-putevima-pravoslavlja
Благовести

Овај празник је један од дванаест највећих хришћанских празника који се слави у знак сећања на “благу вест”. На овај дан је према црквеном учењу, арханђел Гаврило објавио Богородици да је Дух Свети њу одабрао да буде мајка Исусу Христу.

„Силаском Светог Духа на пречисту деву“ почиње обнова човечанства, а речима архангела Гаврила „Радуј се, Благодатна, Господ је с тобом“, отвара се историја Новог Завета и почиње преображај човечанства.

Благовести се увек славе 7. априла, тачно девет месеци пре Божића. Назив празника Благовести значи радосно сазнање. Архангел Гаврило је послат да донесе радосне вести пресветој богородици Марији. Дао јој је бели крин и објавио да је она изабрана да буде та која ће донети на свет господа. Од тада је овај цвет у историји цркве симболизовао љубав, чистоту и невиност.

Дан после празника Благовести, Црква слави Светог архангела Гаврила.

Народни обичаји и веровања за Благовести

Данас је обичај да се почне сетва жита. Воћари сматрају Благовести најсрећнијим и најбољим даном за калемљење воћа, а виноградари орезују лозу.

Постоји предање које каже да ни птице на Благовести не праве своја гнезда.

Верује се да се на овај дан буде гмизавци из зимског сна, па се из тог разлога на Благовести не спомињу змије. Постоји обичај да уочи Благовести, деца лупају машицама о гвоздене предмете и обилазе око куће, стаје или тора и вичу: “Беж’те змије и гуштери, беж’те змије и гуштери!”

Од Благовести па све до Великог Петка добро је започети неки већи посао (изградња, почетак бизниса, учење), као и доношење већих и важнијих животних одлука које битно мењају живот.

Такође верује се да данас ни жене не би требало да се чешљају, као и да не ваља правити опанке на овај празник. Пожељно је да се на овај дан умијете на реци или потоку.

Данас је добро да жене које желе пород посете цркве и манастире где су иконе посвећене Благовестима и помоле се Богородици.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here