Манастир Ћелије код Ваљева

0
2130
Прегледа
manastir celije kod valjeva
Фото: Путевима Православља

Манастир Ћелије се налази на око 6 километара од Ваљева и припада епархији Ваљевској. Смештен не на левој обали реке Градац у атару села Лелић. Манастир је окружен брдима и сакривен у котлини реке Градац.

Историја манастира Ћелије

Прецизно време настанка манастира није познат. Народно предање манастир везује за време краља Драгутина (1281-1316).

За време турског ропства манастир је често био рушен и паљен. Духовници овог манастира су често били истакнуте вође против турског ропства те из тог разлога овај манастир је често био мета турских одмазди.

У XVIII веку Манастир игра значајну улогу у животу Ваљевске нахије. У време Карађорђевог устанка 1804. године кнез Алекса Ненадовић и војвода Илија Бирчанин (чији се гроб до данас налази у порти манастирске цркве) беху међу првима посечени од дахија, а заједно са њима и архимандрит Рафаило, познатији у народу као Хаџи – Рувим, који пострада мученички за веру Христову. Манастирски конаци су служили као војна болница све до пада Карађорђеве Србије.

grob ilije bircanina
Гроб Илије Бирчанина

У 19. веку у Ћелијама се оснива једна од првих основних школа за време Милоша Обреновића. У овој школи је Свети Владика Николај Велимировић научио прва слова.

Манастир је познат по томе што је у њему живео архимандрит др Јустин Поповић (1894 — 1979), свети Ава Јустин, Велики Светионик Ћелијски, Свесрпски и Свеправославни, чији се гроб налази на јужној страни олтара, а по чијој жељи, гроб нема другог споменика осим овећег каменог Крста и цвећа на хумци.

grob justina celijskog
Гроб Јустина Поповића

Манастир Ћелије је 1837. године претворен у парохијску цркву, што је остао до 1928, када су одлуком Светог Архијерејског Сабора претворен у женски манастир.

Под управом игуманије Гликерије Јањић од 1962. године Манастир доживљава прави економски и духовни процват. Подигнута је дивна зграда конака у српско – византијском стилу, са капелом посвећеном Св. Јовану Златоусту; и исто таква народна трпезарија, као и многе друге потребите просторије и конаци; а круна свега је реновирање манастирске цркве са новоподигнутим звоником, и оснивање Духовне библиотеке „Отац Јустин“ у Ваљеву.

Најстарија икона у манастиру је икона Сабора Светих Архангела, заштитника овог светог храма, а потиче из времена пре 1798. године, јер је тада приложена манастиру.

Сваке године, од 1996. на реци Градац, по угледу на крштење Господа Христа у Јордану, Манастир организује саборно крштење, уз присуство већег броја духовника и свештеника, где се крштава на стотине душа од 7 (месеци) до 77 (година.

До манастира са главног пута се може доћи степеницама које имају више од 900 степеника. Спуштајући се степеницама успут наилазите на неколико православних поука постављених поред. За оне који не воле напорније пешачење до манастира се можете спустити кривудавим путем.

stepenice kod manastira celije
Степенице до манастира Ћелије

Веб сајт манастира: celije.org.rs

Локација манастира Ћелије

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here