Danas se slavi prepodobni Justin Ćelijski

0
6566
Pregleda
sveti justin celijski

Srpska pravoslavna crkva danas obeležava spomen na prepodobnog Justina Ćelijskog.

Ko je bio sveti Justin Ćelijski?

Justin Popović (1894-1979) je bio arhimandrit manastira Ćelije, doktor teologije, profesor Beogradskog univerziteta i veliki duhovnik.

Rođen je kao Blagoje u Vranju 6. aprila 1894. godine od oca Spiridona i majke Anastasije. Njegova porodica je kroz generacije bila sveštenička jedino je Blagojev otac bio crkvenjak. Blagoje je bio najmlađe dete, a imao je starijeg brata Stojadina i sestru Stojnu.

Brat Stojadin, kao student prava je izgubio nesrećnim slučajem život, ispavši iz voza pri jednom svome povratku sa studija kući. Blagoje tada svima otvoreno govori da želi ceo svoj život da posveti Bogu da bi bio što bliži njemu i svome bratu. Roditelji mu se protive toj želji i na sve načine pokušavaju da spreče svoje dete da ode u monahe.

Mobilisan je u đačku četu pri vojnoj bolnici u Nišu za vreme Prvog svetskog rata. Kasnije zajedno sa vojskom prelazi Alabanicu i dolazi u Skadar gde Blagoje moli tadašnjeg patrijarha Dimitrija za monaški postrig te tako Blagoje postaje monah Justin.

Od 1934. godine je profesor na Bogoslovskom fakultetu u Beogradu. Bavio se prevođenjem boslovsko-askteske i svetootačke literature. Zajedno sa Branislavom Petronijevićem osnovao je Srpsko filozofsko društvo 1938. u Beogradu. Govorio je tečno četiri strana jezika: grčki, ruski, nemački i engleski i bavio se prevođenjem sa više jezika.

Neki od učenika Justina Popovića su bili: Patrijarh Pavle, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, episkop bački Irinej, Episkop Atanasije Jevtić…

Justin Popović u manastiru Ćelije

Po izbijanju Drugog svetskog rata otac Justin boravi po mnogim manastirima. Najviše vremena je provodio u ovčarsko-kablarskim manastirima, u kojima je i uhapšen posle rata od strane komunističkih vlasti. Posle pritvora, premestio se u manastir Ćelije.

U Ćelije je došao 1948. godine po blagoslovu vladike šabačko-valjevskog Simeona i mati igumanije Sare, koja je došla sa nekoliko svojih sestara iz manastira Ljubostinje u Ćelije, nekoliko godina ranije.

Otac Justin je stalno bio proganjan, saslušavan, privođen. Malo je bilo onih koji su stajali u njegovu odbranu. Otac Justin je umro u isto vreme i u isti dan kada je i rođen – na praznik Blagovesti 7. aprila (25. marta) 1979. godine.

Preko trideset godina je proveo u Ćelijama, učinivši ih jednim od najpoznatijih srpskih manastira. Njegov grob, koji se nalazi u neposrednoj blizini manastirske crkve, i danas privlači posetioce i poštovaoce. Na ovom grobu su se, prema predanjima, dešavala čudesa i isceljenja.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here