Манастир Чокешина

0
3103
Прегледа
manastir cokesina
Манастир Чокешина - фото Википедија

Манастир Чокешина се налази у истоименом селу у подножју планине Цер. Манастир припада Епархији шабачкој Српске православне цркве.

Легенда о манастиру Чокешина

Према легенди манастир је задужбина Милоша Обилића, који је почео градити уочи Косовске битке. Предање даље каже: Кад је гласник јавио Милошевој мајци да јој је син погинуо у Косовској бици на Видовдан 1389. године, она је рекла грађевинарима који су градили манастир: „Чок више! Престајте са радом!“.

И називи појединих делова манастирског имања ” Нечаја ” и ” Пусто поље ” доводе се у везу са речима које је гласник рекао Милошевој мајци: „Не чај (не чекај) више, Милошева мајко, пусти овце на то пусто поље, Милош ти је, мајко погинуо.“

Завршетак рада на манастиру се везује за властелина Богдана Чокешу, по коме су касније манастир и село добили име Чокешина.

Паљен је и рушен од стране Турака више пута. Последњи пут је паљен 1804. године у време када се одиграла чувени Бој на Чокешини. У тој том боју су браћа Недић са својих 303 устаника пружили жесток отпор турцима. Ова битка је позната и као српски Термопили. Сви погинули ратници су сахрањени у близини манастира.

spomenik junacima boja na cokesini
Споменик јунацима Боја на Чокешини – фото Википедија

Данашња црква манастира Чокешина грађена је између 1820. и 1823. године заслугом кнеза Милоша и његовог брата Јеврема. Црква је посвећена је рођењу Пресвете Богородице. Иконостас је из 1834. а конак на спрат из 1918. године.

Манастир Чокешина је претрпео и оштеђење током Другог светског рата а обновљен је већ 1962. године. Једно време ту је била болница и место боравка сиромашне деце из разних крајева земље.

Данас је Чокешина женски манастир. Налази се под заштитом државе као културно добро од великог значаја. У околини овог манастира се налазе манастир Радовашница и манастир Петковица.

Локација манастира Чокешина

До манастира Чокешине се стиже магистралним путем Лозница – Шабац са скретањем у село Мачвански Прњавор, који је од манастира удаљен 6 километара. Удаљеност манастира од Шапца је 34 км.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here