Манастир Кастаљан

0
5251
Прегледа
kastaljan
Остаци манастира Кастаљан - фото: Википедија

Манастир Кастаљан (Кастељан) се налази на североисточној падини Космаја у селу Неменикуће. Посвећен је Светом Ђорђу и припада Епархији шумадијској.

Историја манастира Кастаљан

Верује се да је подигнут у 14. веку за време краља Драгутина на темељима старог римског каструма из 2. или 3. века. Доказ овој тврдњи је надргорбна плоча пронађена на остацима манастирског комплекса која датира из 1332. године. На основу неких археолошких истраживања верује се да је у XV веку, у време деспотовине, овај манастир деспоту Стефану Лазаревићу служио као двор и да је том приликом изграђен конак.

Цео манастир је порушен крајем 17. века. Три века касније, тачније током 60-их и 70-их година 20. века манастир је откопан и том приликом је пронађена часна трпеза са урезаним ликом јелена и фрагменти фресака, што говори да је манастир био живописан.

Manastir Kasteljan skica
Фото beogradskonasledje.rs

За време Првог светског рата из околине овог манастира кренула је одлучујућа офанзива Тимочке дивизије у Колубарској бици.

Данас, манастир у рушевинама сведочи о некадашњој важној улози коју је област Космаја имала као верски центар деспотовине. Кастаљан се налази под заштитом државе као важан споменик културе из времена српске деспотовине.

Недалеко од овог манастира се налази манастир Тресије.

manastir kasteljan
Фото beogradskonasledje.rs

Локација манастира Кастаљан

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here