Манастир Короглаш

0
3033
Прегледа
Manastir_Koroglas
Манастир Короглаш - Фото: Чаролија Истока

Манастир Короглаш се налази у источној Србији, надомак села Милошева, 6 km северозападно од Неготина. Манастирска црква је посвећена Вазнесењу Господњем.

Историја манастира Короглаш

Не постоји тачан података о томе када је и ко подигао овај манастир. Претпоставке су да је манастир подигао Краљ Милутин, али то одудара од временског контекста Моравског стила. Задужбине краља Милутина припадају ранијем српско-византијском стилу (познатог и као Вардарски стил).

У порти манастирске цркве приликом археолошких истраживања 1975. и 1976. године откривени су остаци средњовековне некрополе, која је датована на дуги средњовековни период од XI- XV века. Овом приликом откривен је велики број гробова. Откривено је доста сребрног и позлаћеног накита: минђуше, наруквице, позлаћене дијадеме, откривени су остаци оружја и средњовековни новац. Ови налази са некрополе указују да је реч о богатијим житељима, можда крајишкој властели из периода Немањића.

Фото: tkmagazin.rs

На гробним плочама приметне су гравуре крста,али је на многим изражена представа оружја претежно мачева и секира, док се на неким виде гравуре коњаника.

Народно предање везано за овај манастир говори да је на овом месту издахнуо Марко Краљевић, враћајући се тешко рањен из боја на Ровинама 1395.године. Из тог разлога се сматра да је црква подигнута као његово гробно место.

За манастир је везан култ Светог Ђорђа, који је заштитник ратника. Такође Св. Ђорђе је заштитник Витешког реда змаја, а уз гробне плоче са витешким обележјима , може повести размишљање у том смеру. Сваког Ђурђевдана се сакупља народ и слави овај хришћански празник у порти манастира.

Манастир се данас налази под заштитом Републике Србије као споменик културе од великог значаја. Манастир Короглаш припада Епархији тимочкој.

Локација манастира Короглаш

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here