Манастир Ковиље (општина Ивањица)

0
2403
Прегледа
manastir_kovilje
Манастир Ковиље

Манастир Ковиље је манастир српске православне цркве који се налази под планином Јавор, у селу Смиљевцу, општина Ивањица. Смештен је на десну обалу реке Ношнице и припада Епархији жичкој. Посвећен је Св. арханђелима Гаврилу и Михајлу.

Историја манастира Ковиље

О времену настанка манастиру не постоји сачуван податак. Међутим неки сачувани записи сведоче о дугој и богатој историји, страдањима и обновама.

Манастир чине два храма из различитих временских периода, спојена у јединствену архитектонску целину. Старија црква се верује да је из периода 12. или 13. века.

Саградили су је монаси пустиножитељи, за своје потребе, у потрази за тешко приступачним и тихим, изолованим пределима, користећи поткапину – плитку пећину у стеновитој литици стрме обале уз коју су организовали и мањи манастир. Ова старија црква је посвећена Светим Архангелима док је млађа црква посвећена Светом Николају, архиепископу Мирликијсом.

unutrasnjost kovilje
Унутрашњост цркве Светог Николе – фото: Википедија

Најстарији помен Манастира Ковиља и његове пећинске цркве забележен је у Крушевском поменику из 1606. године. Запустелу монашку обитељ и делимично порушен храм затекао је рашки митрополит Гаврило, потоњи српски патријарх и светитељ, 1644. године. Он о томе казује у запису који уноси 1651. године на страницу четворојеванђеља.

У овом манастиру је отворена једна од најстаријих школа у Србији, 1867. године.

Почетком XIX века, у одсуству калуђера, претворен је у парохијску цркву. Одолевао је многим невољама и ратним сукобима, сеобама становништва али је на крају запустео крајем XX века.

konaci manastira kovilje
Конаци манастира Ковиље

Манастир Ковиље је обновљен 2005. године, а у периоду 2007 – 2009. године изграђен је и манастирски конак. Заштићен је од стране Републике Србије као споменик културе од великог значаја.

Веб сајт: orthodoxkovilje.rs

Локација манастира Ковиље

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here