Манастир Љубостиња

0
4733
Прегледа
Manastir_Ljubostinja

Манастир Љубостиња се налази на обали Љубостињске реке у селу Прњавор, пет километара северно од Трстеника. Недалеко од манастира се налази и једна од најстаријих бања на подручју Србије, Врњачка Бања. Љубостиња припада епархији крушевачкој Српске православне цркве.

Историја Манастира Љубостиња

Манастир је задужбина књегиње Милице посвећен Успењу пресвете Богородице. Подигнут је крајем XIV и почетком XV века. У њему се књегиња Милица замонашила и добила име Евгенија. Уз Милицу овде се замонашила и Јелена Мрњавчевић (монашко Јефимија), супруга Угљеше Мрњавчевића. Колико је познато обе монахиње су сахрањене у овом манастиру, и то Евгенија (Милица) на левој страни од улаза, а Јефимија (Јелена) на десној страни.

Неколико записа сведочи да се у манастиру служило све до последњих деценија XVII века. На његовим зидинама налазе се записи из 1643. и 1673. године. Током XVII века манастир је оживео, а његово братство се истакло у борби против Турака у доба Кочине крајине 1788. године. Због тога су исте године Турци запалили манастир и уништили велики број фресака. Верује се да су Турци приликом тог напада у зиду манастира, иза једне иконе открили ризницу у коју је кнегиња Милица сакрила црквене реликвије и круну српског кнеза Лазара. Ризница је опљачкана у потпуности а круна се и дан данас налази у Истамбулу.

manastir-ljubostinja

У XIX веку манастир је обновљен, а 1822. године исписан иконостас. Последња већа оправка нестручно је изведена првих година XX века. Данас је манастир Љубостиња женски манастир у којем се налази велики број монахиња.

Архитектура љубостињске цркве убраја се међу најрепрезентативније споменике моравске школе. Француски византолог Габријел Мије истиче да је ова црква моравску архитектуру довела до савршенства.

Занимљиво је да су нам се сачувала имена градитеља и сликара Љубостиње. На каменом прагу врата која воде из припрате у храм уклесан је натпис: Протомајстор Боровић Раде. То је познати Раде Неимар из народних песама који је градио цркву.

Манастир Љубостиња представља непокретно културно добро као споменик културе од изузетног значаја.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here