Манастир Рача код Бајине Баште

0
4192
Прегледа
manastir-raca-bajina-basta-tara (1)
Манастир Рача код Бајине Баште - Фото: Serbian Outdoor

Манастир Рача се налази у близини Бајине Баште, у подножју планине Таре. Смештен је на десној обали реке Раче која је десна притока Дрине. Манастир припада Епархији жичкој и представља непокретно кулуртно добро као споменик културе од великог значаја.

Историја манастира Рача

Према предању, манастир Рачу је подигао 1275. године српски краљ Драгутин. Манастир је налазио у некадашњој Соколској нахији. Више пута је уништаван и поново из пепела грађен (рушење 1459, 1690, 1813, 1943 – а обнављан 1795, 1835, 1961,1996).

kralj milutin freska u manastiru raca
Фреска Краља Милутина – фото Википедија

Ризница манастира Раче била је једна од најбогатијих у нашим средњовековним манастирима. Чувала је многе црквене предмете, златне сасуде, црквене утвари, црквене рукописне књиге, одежде и многе друге драгоцености. Многе од тих предмета Турци су уништили. Велика сеоба под патријархом Арсенијем III Чарнојевићем 1690. године повукла је за собом многе монахе који су са собом понели и преостале драгоцености. Након сеобе манастир сасвим опустео.

Од 1690. до 1795. године манастир Рача био је у рушевинама. Захваљујићи Хаџи Мелентију Стефановићу обнова манастира организована је 1795. године. Хаџи Мелентије Стефановиће архимандрит и касније устанички вођа успео је преко васељенског патријарха да добије султанов ферман о обнови.

У Рачи је за време Другог светског рата чувано Мирослављево јеванђеље највећи и најважнији документ српске књижевности из 12. века. За време Другог светског рата игуман Платон Милојевић га је сачувао испод камених плоча у олтару цркве и то га је спасло од бугарске казнене експедиције која је 1943. спалила све манастирске објекте. Манастир је обновљен у року од годину дана.

Како је Игуман Хаџи Милентије био један од вођа у Првом српском устанку против Турака, након слома устанка, за одмазду Турци су 16. октобра 1813. године спалили манастир и убили два калуђера.

Касније је манастир поново обновљен захваљујући Хаџи Милентију и тада су ангажовани најбољи градитељи тога времена.

Манастир Рача током XX века

Током Другог светског рата у манастиру се чувало Мирослављево јеванђеље најважније дело српске књижевности из средњег века. Претпоставља се да је у овом манастиру преноћио краљ Петар II Карађорђевић док се повлачио из Београда ка Никшићу и касније ка Лондону. 1943. године манастир је спаљен од стране Бугара. Захваљујући игуману Платону Милојевићу Мирослављево јеванђеље је остало сачувано и сакривено испод камене плоче у олтару.

manastir raca kod bajine baste
Манастир Рача код Бајине Баште – фото: panacomp.net

Патријарх српски господин Павле је био је у два маха монах у Манастиру Рача, од 1948—1950. и 1951—1955. године. Захваљујући њему, део светих моштију краља Драгутина, оснивача и ктитора манастира, могу се видети у манастиру.

Манастир је вековима био место где се преписивале књиге. Тако је настала Рачанска преписивачка школа. У манастиру се, од 1995. године, у првој недељи октобра, одржавају духовне свечаности „Дани Раче украј Дрине”.

unustrasnjost manastira raca
Унутрашњост манастира – фото Википедија

Локација манастир Рача

Налази се неких 6 км од Бајине Баште. Манастир је окружен изузетним туристичким местима попут националног парка Тара, великог ски центра као и велелепног кањона реке Дрине. На пар километара од манастира се налази Мећавник (Дрвенград) а није ни Вишеград далеко.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here