Manastir Sočanica i tajna pećina

0
10323
Pregleda
manastir socanica

Manastir Sočanica se nalazi 3,5 kilometara od istoimenog sela u opštini Leposavić, na severu Kosova i Metohije. Pripada Eparhiji raško-prizrenskoj Srpske pravoslavne crkve.

Manastir je oživeo 2002. godine kada se oko manastirske crkve nastanilo bratstvo, koje je zbog napada albanskih ekstremista, napustilo manastir Zočište kod Orahovca.

konak monaha manastira socanica
Konak monaha manastira Sočanica

Na osnovu jedne nadgrobne ploče pronađene oko same crkve, zna se da je crkva bila aktivna 1643. godine. U povelji svetog Kralja Milutina iz 1314. godine o osnivanju manastira Banjska, manastir Sočanica se pominje i kao Selčanica.

Zidanje sadašnjeg hrama trebalo bi dovesti u vezu sa zidanjem crkve u Zemanici, koju su gradili majstori Cincari. Oni su, naime, nakon zidanja zemaničke crkve 1861. godine, posvećene Svetom Nikoli, došli naredne godine u Sočanicu da zidaju sadašnju crkvu.

Sadašnja crkva posvećena Usekovanju glave Svetog Jovana Krstitelja sagrađena je 1862. godine na temeljima porušene crkve, posvećene Vavedenju Presvete Bogorodice. Za Vavedenjsku crkvu se ne zna u kom periodu je podignuta ni kada su je Turci porušili. Ono što je očigledno jeste da se verni narod u velikom broju u Sočanici i danas okuplja na praznik Vavedenja.

manastir socanica kod leposavica

Ono što je specifično za ovu crkvu, jeste da se oltar nalazi u steni, a u samom oltaru postoji otvor, u podu , koji vodi ka podzemnim hodnicima. Stručnjaci predpostavljaju da podzemni tuneli potiču iz 2 ili 3. veka kada su se prvi hrišćani krili u katakombama.

prolaz u pecinju manastira socanica
Prolaz u pećinu

Svakodnevno u manastir pristižu vernici, isceljeni ne samo iz Sočanice, Leposavića ili sa severa Kosova, već i sa cele teritorije južne pokrajine, prevaljajući i rizične deonice puta.

Kao metoh manastira Sočanice obnovljen je i manastir Svete Petke u mestu Ulije kod Ceranjske reke.

Veb sajt: manastirsocanica.com

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here