Crkva Svete Petke u Kumarevu (Leskovac)

0
7213
Pregleda
Crkva Svete Petke u Kumarevu

Crkva Svete Petke se nalazi u Kumarevu, mestu u opštini Leskovac. Prvi put se spominje 1516. godine u turskom popisu sela.

Prva kumarevska crkva posvećena Svetoj Petki bila je malih razmera, zbog toga što Turci hrišćanima nisu dozvoljavali da grade visoka zdanja, pogotovo ne ona religijskog tipa. Mnogo kasnije, 1933. godine, pored stare crkve Svete Petke izgrađena je istoimena nova, veća crkva, ali je kod meštana i dalje opstalo veće interesovanje za manju crkvu.

kumarevska crkva

Za crkvu se zna otkad se zna i za samo selo Kumarevo. Prema podacima iz turskih deftera, prvi popis sela potiče iz 1516. godine, kada se prvi put spominje crkva.

Legenda o crkvi svete Petke Kumarevske

Sudbina crkve Sv. Petke kumarevske tesno je vezana za nekadašnji manastir Sv. Nikole u Gornjoj Slatini koji su Turci zapalili nakon napada na njega i obesili 12 kaluđera. Jedan kaluđer koji je ostao živ, našao je u zgarištu ikonu Sv. Petke koja je i nakon popale bila vrlo malo oštećena i jedan gvozdeni krst. Legenda kaže da su se Slatinčani nakon nemilih događaja prebacili preko Morave do mesta Jezerište gde su osnovali selo koje su nazvali Kumarevo. Tu je poboden gvozdeni krst i tu su izgradili crkvu.

Crkva Sv. Petke u Kumarevu je veoma poštovana kod vernika širom regiona koji veruju u njene isceljivačke sposobnosti. Postoje mnoga kazivanja ljudi o tome kako je pomogla Sv. Petka u isceljivanju bolesti. Takođe, babe-vračare često upućuju ljude koje dođu kod njih da nađu lek u kumarevskoj crkvi. Crkva je posećena uoči velikih praznika, a najposećenija je u vreme Belog Petka, prvog petka posle Vaskrsa.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here