Crkva Svetog Jovana Krstitelja na Mokroj Gori

0
10526
Pregleda
crkva svetog jovana krtitelja na mokroj gori

Crkva Svetog Jovana Krstitelja na Mokroj Gori, se nalazi na izvoru Bele Vode, na levoj obali Kamešine, u okviru Parka prirode Šargan – Mokra Gora. Pripada Eparhiji žičkoj Srpske pravoslavne crkve. Podignuta je na temeljima nekadašnje crkve koju je podigao neki Dubrovčanin u znak zahvalnosti prirodnom izvoru koji se nalazi u blizini ove svetinje.

Gradnja crkve je započeta 2000. godine na inicijativu Odbora za obnovu i izgradnju crkvenih objekata pri Zavičajnom udruženju Mokrogoraca „Šargan”. Temelje hrama osvešatao je 2002. godine episkop žički Hrizostom. Do 2011. godine crkva je ozidana i obložena dekorativnom fasadom, prostor oko hrama uređen i podignut prilazni most preko Kamešine. U luneti iznad ulaznih vrata izvedeno je poprsje Svetog Jovana Krstitelja u mozaiku.

mokrogorska crkva svetog jovana

Ovo mesto je poznato po lekovitom izvoru Bele vode. Godine 1994 posle izlivanja reke Kamešina, slučajno otkrivena lekovita Bela voda, a neki je i zovu Bela voda Svetoga Jovana Krstitelja. Izvor se nalazi kraj pruge podno Šargana, nedaleko od crkve.

crkva svetog jovana krtitelja u mokroj gori

Ove vode su prvenstveno namenjene za uživanje, odmor i rekreaciju mladih i sredovečnih ljudi, takođe leči od reumatskih , kožnih oboljenja.

Pomenućemo i izvor slane mineralne vode u livadama Kotromana koji meštani zovu i „mokrogorsko more”. Nastao je iz jedne bušotine koja je iskopana nekada radi istraživanja. Sada tu ističe slana voda. Kao i na moru, ima plimu i oseku.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here