Манастир Суково код Пирота

3
3973
Прегледа
Manastir Sukovo
Манастир Суково - фотографија преузета са сајта: manastirsukovo.eparhijaniska.rs

Манастир Суково се налази у истоименом селу 18 km источно од Пирота. Смештен је на десној обали реке Јерме. Припада Епархији нишкој Српске православне цркве и посвећен је Успењу Пресвете Богородице.

Историја манастира Суково

Век градње и ктитор манастира нису познати. На основу мало сачуваних података, зна се да је више пута рушен, као и то да је живописан 1606. године.

Данашњу манастирску цркву подигао је од 1857. до 1859. године, по предању, Турчин Сали-бег из Пирота. Он је на темељима веома старе цркве подигао нову, у знак захвалности за оздрављење свог сина Емина. Живопис те цркве је урађен 1869. године.

Током Првог светског рата манастир је опљачкан од стране Бугара.

У манастиру су се почетком 20. века гајиле расне гуске и друга живина. Било је то узорно газдинство које је добијало награде на изложбама.

Након рата 1946. године комунистичке власти су у манастиру Сукову ухапсиле оца Јустина Поповића.

Сама манастирска црква има основу триконхоса (тролиста) и кубе се крстом. Нартекс јој је обновљен 1947. године, а цела црква је реконструисана 1974. године и том приликом је откривен већи број предмета, који се данас налазе у музеју у Пироту.

Манастир Суково се од 1968. године налази под заштитом државе, а у њему се налазе и две фреске које привлаче посебну пажњу, приказ светог Христифора са ореолом и животињском главом и приказ Богородице са крилима. Ове фреске су јединствене у целом хришћанском свету.

sveti-kristofor-sukovo
Свети Кристофор – Фото: youtube printscreen

Прочитајте више о тим необичним фрескама овде.

Ова светиња је данас мушки манастир.

Локација манастира Суково на мапи:

3 КОМЕНТАРА

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here