Манастир Свете Меланије Римљанке у Зрењанину

0
3897
Прегледа
sv-melanije.jpg
Фотографија преузета са: www.eparhijabanatska.rs

Манастир Свете Меланије је први женски манастир у банатској епархији.

Манастир је подигнут као задужбина знаменитог Епископа банатског др Георгија Летића 7. маја 1935 године. Као повод, за подизање манастира на темељима старог манастира Дреновца, јесте била двострука владичина годишњица: 40 година свештеничке и 30 година епископске службе.

manastir-svete-melanije.jpg
Манастир Свете Меланије Римљанке – Фото: wikipedia.org

Потреба да се баш у Банату  оснује женски манастир, који би отворио и женски интернат за женску омладину и био би уточиште сирочади и напуштених стараца.

Приложници манастира су помогли и сестра владике банатског, чијом помоћи је уређен унутрашњи део храма и конака, те купљен манастирски посед. Владика бачки Никанор је даровао манастиру, честице моштију Св. Меланије Римљанке, које се налазе у олтару.

konak.jpg
Конак у моравксом стилу. Фото: ilovezrenjanin.com

Манастир Свете Меланије је највише препознатиљив по византијском стилу градње, која веома привлачи туристе, такође привлачност конака који рађен у моравском стилу. Пројектант цркве је новосадски архитекта  Ђорђе Табаковић.  Иконостас и живопис радио је академски сликар из Вршца Светислав Вуковић 1936.-1937 године.

Прва игуманија хаџи Петронија Спаковски је пре монашења (1934. у манастиру Покрова Пресвете Богородице у Мрзеници), била зрењанинска песникиња и учитељица Вукосава, где се налази њен гром у манастирском поседу.

manastir-svete-melanije-rimljanke-zrenjanin.jpg
Иконостас манастира – Фото: vojvodinaonline.com

У периоду од 2010. до 2012. године великим трудом настојатељнице монахиње Параскеве проширен је манастирски храм,уређена крипта, 14. априла 2011. године постављен је нови иконостас у храму, који је поклонио архимандрит Доситеј, настојатељ манастира Гргетега (Епархија сремска) за покој душе његове мајке монахиње Недеље.

У манастиру се налази и капела посвећена Светој Петки, а освештао је епископ банатски Никанор. Драгоценост манастирске ризнице представља Престоно Јеванђеље штампано 1663. године у Москви.

Чудотворни извор

Манастир свете Меланије Римљанке, иначе прве жене светице, познат је и по чудотворном извору старом милионима година. Према мишљењу стручњака, вода са овог извора долази чак из алпског слива и савршеног је квалитета. Мада је извор пре неколико година пресушио, водена жила је поново прорадила поново.

Локација манастира Свете Меланије

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here