Манастир Свете Тројице код Пљеваља

1
4488
Прегледа
manastir-sveta-trojica.jpg.
Фото: www.bastabalkana.com

Манастир Света Тројица се налази  око 2км северно од града Пљеваља у Црној Гори. Саграђен је, највероватније, на темељима старијег манастира из периода Немањића.

Први ктитор био је јеромонах Висарион, са братом Савом и сином Никифором. Они су највероватније почетком 16. века, најкасније 1573 године саградили цркву, тј наос и олтарски простор.  Припрата је дограђена пола века касније, а њени ктитори су, Георгије са сином јеромонахом Ананијем и синовцем спахијом Војином. Њихови портрети су приказани на зиду. Манастир је живописан крајем 16. века. Манастир никад није паљен и разаран од турске војске.

kivot-svetog-save.jpg
Кивот Светог Саве

Кивот Светог Саве

У манастирској цркви, испред иконостаса са десне стране, налази се ковчег у облику саркофага, где се чувају бројне мошти познатих и непознатих светитеља. Оно што жалости вернике јесте то да је рука и штап Светог Саве нису више у Пљеваљској светињи, већ су враћене у Милешеву, где су и биле од 1237. године, када је српски Краљ Владислав Немањић, мошти свог стрица пренео из Бугарске, где је Свети Сава преминуо годину дана раније.

Манастирска ризница Свете Тројице поседује изузетно вредну збирку златарских радова.

Архитектура Свете Тројице разликује се од манастира у региону. Најстарији деo тројичкe цркве је веома необичнoг плана, стилски је неодређен, мада њена основа видљиво подсећа на Српско-византијски стил 13. века.

У манастиру се чувају неколико великих светиња: стопало свете Текле, део моштију Светих Козма и Дамјана, окамењени угрушак крви светиј четрдесет севастиљских мученика и свештеномученика.  А посебно се поштује позлаћени крст у које су уграђене честиц Часног Крста. Такође се налази икона Дарохранилица, у народу веома поштована, дар Руског цара овом манастиру.

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here