Manastir Ubožac (Rđavac)

2
5197
Pregleda
manastir ubozac

Ostaci manastira Ubožca ili Rđavca koji je nastao još u vreme cara Dušana, nalaze se nedaleko od Kosovske Kamenice u blizini sela Močare. Posvećen je Vavedenju Presvete Bogorodice.

Istorija manastira Ubožac

Smatra se da je ovaj manastir, krajem XIV veka, podigao svetogorski iguman Isaija. Isaija je bio savetnik i prijatelj cara Dušana, a potom i srpskog Kneza Lazara. On je bio autor čuvenog izveštaja o srpskom porazu u bici na reci Marici (Bugarska) 1371 godine. Ta bitka je obeležila početak pada srpske srednjovekovne države pred invazijom turskih hordi. O manastiru ima jako malo podataka ali se zna da je u manastiru tokom 15. veka cvetala prepisivačka delatnost.

Tokom 16. veka Ubožac je obnovljen, ali ne sasvim. Manastir je potpuno strušen krajem XVII veka, u vreme Velike seobe Srba pod patrijarhom Arsenijem Čarnojevićem.

Manastir kompleks se sastoji od crkve, trpezarija, podruma, pekare, kuhinje, štale. Bio je okružen zidovima sa dve ugaone kule. Istraživanja su počela u periodu 1963-1966 kada su vršena su obimna arheološka iskopavanja na ovoj lokaciji. Jedinstvo stila manastira i objekata ukazuje da su verovatno konstruisane u isto vreme. Oskrnavljen je tokom perioda otomanske dominacije na Kosovu i Metohiji.


Osnova crkve je u obliku trikonhosa, sa kupolom iznad centralnog dela. Po dimenzijama je ovaj hram isti kao i crkva manastira Ljubostinje.

2 KOMENTARA

  1. Planira li se obnova ovog Manastira? Prelepo mesto i prelep kamen! Odiše duhom svetim i kako da se i dalje služba održava unutra. Hajde da pokrenemo obnovu <3

    • Na Kosovu neće biti obnova crkava i manastira, bar onih srušenih dok je stanje kakvo je. Kosovske vlasti ne dozvoljavaju, pa ni šiptari kao građani

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here