Пророчанство Светог Саве Освећеног

0
2168
Прегледа
stap svetog save osvecenog
Штап Светог Саве Освећеног - фото: poklonik.com

У VI веку, у Јерусалиму, на самрти Свети Сава Освећени је изрекао налог и предсказање да се икона Пресвете Богородице Млекопатитељице заједно са његовим штапом (Патерице), завешта и да се да будућем принцу са Запада који буде носио његово име и који ће, као поклоник, доћи у манастир.

Прошли су векови, а предсказање се остварило тек почетком XIII века, кад је у манастир дошао српски монах Сава. Сваки пут кад би Свети Сава приступио на поклоњење у манастиру, свети штап Светог Саве Освећеног је падао, а икона Млекопитатељница се померала.

Како се три пута то чудо понављало, у три дана, монасима је постало јасно да је у питању испуњење вековног аманета.

Сваки пут кад би Свети Сава приступио на поклоњење у манастиру, свети штап Светог Саве Освећеног је падао, а икона Млекопитатељница се померала.
Како се три пута то чудо понављало, у три дана, монасима је постало јасно да је у питању испуњење вековног аманета.

Прочитајте: Манастир Св. Саве Освећеног читав један век био под управом српских монаха

Пришли су Светом Сави Српском, упознали га са пророчанством и дали му свете поклоне. Тако је први српски архиепископ на дар добио Патерице (штап) Светог Саве Јерусалимског, икону Пресвете Богородице Тројеручице, која је припадала Светом Јовану Дамаскину и икону Пресвете Богородице Млекопитатељнице.

Данас се икона Свете Богородице Млекопитатељнице чува у Кареји, икона Свете Богородице Тројеручице се налази у Хиландару, док се штап Светог Саве чува у карејској келији Преображења, коју до данас сви зову Патерица.

Прочитајте: Један од ктитора највећег бугарског манастира је био заповедник цара Душана

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here