У самом срцу Београда крије се руска црква посвећена Светој Тројици

0
5782
Прегледа
ruska-crkva-svete-trojice-tasmajdan
Руски храм Свете Тројице на Ташмајдану

Ташмајдан један од најпознатијих паркова у Београду чува тајну једне руске цркве.

У налету белогардејске емиграције у Србију и у Београд дошли су многи руски стручњаци који су и те како утицали на развој Србије.

Нина Кирсанова донела је балет, али дошао је и доктор Александар Игњатовски који је један од оснивача Медицинског факултета. Стигло је много теолога, хирурга, пилота, професора… и много архитеката.

Архитекта Валериј Сташевски

Међутим, за Ташмајдан и руску светињу на њему одговоран је Валериј Сташевски. Имао је око 40 година када је емигрирао у Краљевину Срба, Хрвата и Словенаца и као велики стручњак одмах је добио посао у Министарству грађевинарства. Њему можемо да захвалимо на Клубу љубитеља веслања на Ади Циганлији, на Клубу чиновника Народне банке на Топчидеру, дому руских војних инвалида на Вождовцу. У Историјском архиву Београда налази се више од хиљаду пројеката овог славног архитекте.

Према његовим плановима 1924. године саграђен је храм Руске православне цркве на Ташмајдану.

Ruski-Hram-svete-Trojice-na-Tasmajdanu
Храм Свете Тројице и иза поглед на цркву Светог Марка – фото: beogradskevesti.info

Црква Свете Тројице на Ташмајдану

У темељ цркве Свете Тројице белогардејци су положили грумен руске земље као највећу светињу коју су понели са собом у изгнанство. Овим поступком начинили су храм својим домом и местом у којем ће увек налазити мир. Храм је освештан 26. децембра 1924 године.

Крајем Другог светског рата ова црква добија статус представништва Руске православне цркве у Југославији. Међутим већ 1954. године решењем Светог синода Руске православне цркве деканат је укинут па је овај храм пребачен у надлежност Српске православне цркве.

Храм је два пута посећиван од стране руских патријарха. Први пут је посећен 1957. године када је тадашњи московски патријарх и све Русије Алексеј Први служио у њему Божанску литургију.

2013. године посетио га је и патријарх московски и све Русије Кирил, приликом обележавања 1700 година од Миланског едикта.

Током бомбардовања 1999. године храм је био оштећен али је убрзо након сукоба реновиран.

Сећање на царску династију Романов

У цркви Свете тројице налази се и шал царевића Алексеја Романова који су му сестре исплеле док је још био у мајчиној утроби. Дечак је био веома везан за шал који је био симбол сестринске љубави и свих 13 година свог живота ретко се одвајао од њега.

Адмирал Александар Васиљевич Колчак, одан цару, нажалост је стигао касно и није успео да спаси породицу Романов ужасног страдања. Његови људи су пронашли дечаков шал и адмирал га је однео сестри цара Николаја, кнегињи Ксенији, која је избегла у Лондон.

На непознате начине шал је преко САД дошао до Аустралије и то у руке дворске даме Романових, Тамаре Вентура-Ладушке која га је поклонила београдском храму Свете Тројице.

Данас се део шала Светог Мученика Царевића Алексеја чува у стаклу у цркви како би верници могли да га целивају, а сваког 17. јула држи се и служба којом се Романовима одаје почаст.

У непосредној близини ове цркве налази се чувена црква Светог Марка у Београду.

Извор: dnevno.rs

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here