ВРЕДНО ДИВЉЕЊА – Православни свештеник сваког дана обилази цркву уклесану на стрмој литици

2
6259
Прегледа
Pogled sa crkve na litici

У удаљеним планинама Гералта у Етиопији, коптски хришћански свештеник сваког дана креће на невероватно путовање до цркве која је уклесана у литицу. Црква се налази на надморској висини од 2580 метара на самом северу Етиопије у региону Тиграј.

prilaz-crkvi
Прилаз цркви

Свештенику који се сваког јутра пење до светих одаја потребно је два сата до врха, а сам пут укључује и вертикално пењање у висини од 10 метара.

Традиционално се до врха креће без обуће, конопца или било каквих помагала. Оно што поред своје духовности чини ово место посебним јесте осећај мира, чистоте и слободе. Вековима уназад свештеници који су овде служили сахрањивани су у отворима планине. Њихове мошти су и дан данас тамо. Сви они су умрли природном смрћу, ниједан није погинуо пењући се уз стрмоглаве литице ових планина.

freske-unutar-crkve
Фреске унутар цркве

Црква датира из 6. века нове ере. Подигао ју је Абуне Јемата, светац Етиопске православне цркве коме је црква и посвећена. Сводови цркве исцртани су многобројним фрескама, међу њима је и фреска „девет светаца“ за које се верује да живе у планини.

Извор: блиц.рс

2 КОМЕНТАРА

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here