Цетињски Манастир Рођења Пресвете Богородице

0
4456
Прегледа
cetinjski-manastir
Цетињски манастир - Фото: Википедија

Цетињски манастир је манастир Српске православне цркве који се налази на Цетињу. Посвећен је Рођењу Пресвете Богородице и припада митрополији црногорско-приморској.

Историја Цетињског манастира

Манастир је сазидао 1484. године Иван Црнојевић, владар српске средњовековне државе Зете. У то време манастир је био седиште Зетске епархије.

За време Османских освајања 1692. године манастир је разрушен до темеља. Обновио га је владика Данило недалеко од првобитне локације манастира. Том приликом у нови манастир је уграђено камење из старог, а пренета је и плоча са грбом Црнојевића и посветом Ивана Црнојевића.

Године 1712 манастир је поново претрпео разарања. Спаљен је од стране босанског везира Ахмет паше. Обновљен је 1743. године од стране тадашњег црногорског митрополита Саве Петорвића Његоша.

Поново је спаљен 1785. године од Махмуд-паше Бушатлије а обновио га је Петар I Петровић Његош.

Више пута је дограђиван, а садашњи изглед датира из 1927. године. У манастиру се налази Црква Рођења Богородице у којој се налазе мошти Светог Петра Цетињског.

Осим моштију Светог Петра Цетињског у манастиру се чува рука Светог Јована Крститеља и четица Часног Крста на којем је био разапет Исус Христ.

Cetinjski manastir ruka jovana krtitelja

Локација манастира на мапи:

Манастир је седиште Епископије црногорско-приморске а налази се недалеко од централног трга Цетиња.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here