Црква Свете Богородице у Готовуши

0
3128
Прегледа
CrkvaPresveteBogorodiceGotovusa

Црква Свете Богородице у Готовуши се налази на Косову и Метохији на територији општине Штрпце. Црква припада Епархији рашко-призренској и представља непокретно културно добро од изузетног значаја. Посвећена је успењу Пресвете Богородице.

Историја цркве Свете Богородице у Готовуши

Црква је саграђена у 1557. године након обнове Пећке патријаршије. Сматра се да је први пут изграђена у XIV веку на остацима много старије византијске цркве која датира из периода VI века.

Спада у ред ретких цркава чији је живопис одолео разарањима, па тако имамо сачуван живопис у олтарском простору који датира из 16. века. Као једна од малобројних сачуваних културно-историјских грађевина насталих у области српске средњовековне жупе Сиринић, Богородичина црква представља пример културних потреба и укуса српске средине, како у условима рада обновљене Пећке Патријаршије, тако и својом другом градитељском фазом и украсом ентеријера у периоду после ослобођења од турске владавине.

crkvaPresveteBogorodiceGotovusa2
Поглед на цркву Пресвете Богородице

Данашњи изглед је добила у обнови која је изведена 1886. године. Иконостас из 1888. године рад је зоографа Евгенија из Дебра. Поред ове цркве у Готовуши се налази још једна црква која датира из 16. века посвећена Светом Николи.

Насеље Готовуша

Готовуша је данас модерно насеље на Шар планини које представља симбол опстанка Срба на својим вековним огњиштима на Косову и Метохији. Околина Готовуше обилује изузетним природним лепотама. Одмах изнад места су обронци и врхови Шар-планине. На једном узвишењу налази се симбол и заштитни знак Готовуше – крст висок 6 метара.

Фотографије Готовуше (преузето са сајта gotovusa.net)

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here