Црква Свете Петке у Београду

0
3966
Прегледа
crkva svete petke kalemegdan
Црква Свете Петке на Калемегдану

Црква Свете Петке у Београду се налази у доњем делу Београдске тврђаве (Калемегдан) у непосредној близини цркве Ружице. Подигнута је на месту чудотворног извора.

Историја цркве Свете Петке у Београду

Сматра се да је ова црква подигнута у време када су мошти ове светитељке премештене у Београд. Њене мошти су пренете на молбу кнегиње Милице Султану. Део моштију је пренет 1417. године у капелу коју је подигао непознати великодостојник из Доњег града.

Након турског освајања Београда 1521. мошти су однете у Цариград. 1641. године их откупљује молдавски војвода и преноси у град Јаши где се и данас налазе. Црква Ружица и даље чува једну частицу моштију Свете Петке.

crkva svete petke u Beogradu

Није потпуно утврђено да ли је садашња локација капеле на месту старе цркве. Та првобитна капела је била у облику земунице у коју се улазило низ степенице.

Због лошег стања, на иницијативу тадашњег Патријарха Варнаве,  изграђена је и освештана капела на дан Свете Петке 1937. године.

crkva svete petke beograd

Приликом копања темеља пронађени су остаци неког старијег храма и ископане су бројне кости војника погинулих током одбране Београда 1914 и 1915. године.

У самој цркви имате могућност да узмете флашицу са лековитом водом која  извире у  близини капеле.

Локација цркве Свете Петке на Калемегдану

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here