Црква Светог Саве у Лондону

1
3492
Прегледа
crkva svetog save u Londonu
Црква Светог Саве у Лондону - фото: www.ebritic.com

Црква Светог Саве у Лондону је највећа српска православна црква у Енглеској. Припада Епархији Британско-скандинавској.

Историјат цркве у Лондону

Црква Светог Саве сазидана је 1903. године као англиканска црква посвећена Светом Колумби. Касније је преуређена за службу Српске православне цркве. Освећење је извршено 1952. године. Освештење је учињено од стране светог владике Николаја Велимировића.

Цркву су у почетку често посећивали чланови краљевске породице Карађорђевић, док су живели у избеглиштву у Лондону.

Велики број Срба се населио у Лондону након Другог светског рата. Они су остали у Енглеској не желећи да се врате у отаџбину где је завладао комунизам. Пред распад Југославије дошло је до новог насељавања Срба у Велику Британију. Данас се процењује да их само у околини Лондона живи око 40 000.

Црква је недељом врло добро посећена захваљујући црквеној школи. Ђаци свих узраста уче српски језик, историју и богословију. У школи раде десет учитеља добровољаца. Цркву и суседну зграду Српске Заједнице редовно посећују и британске школе да уче о православљу и српској култури уопште. Коло српских сестара, црквени хор, школа фолклора, омладинска заједница и духовна група „Свети Алимпије Столпник“, чине живот цркве у Лондону.

ulaz u crkvu sv. save u Londonu

Архитектура и иконопис цркве

Сам храм је врло простран, са скромним ентеријером од цигле. Украшена је прелепим фрескама, које су махом копије дела са зидова српских манастира 13. века са подручја Косова и Метохије.

unutrasnjost-hrama-sv.save-london
Унутрашњост храма Св. Саве у Лондону

Иконостас је израђен у дуборезу од ораховог дрвета и богато украшен иконама. На два панела су осликана два велика српска свеца, Свети Сава и отац му Свети Симеон. Испред олтара су два трона, такође изрезбарена у ораховини. Један је намењен владици, а други краљевској породици.

Прочитајте и ово: Црква Светог Саве у Паризу

Веб сајт: www.spclondon.org.uk

Локација цркве Светог Саве у Лондону

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here