Црква Светог Василија Острошког у Београду

0
5924
Прегледа
Crkva_Sv_Vasilija_Ostroskog_Beograd

Црква Светог Василија Острошког налази се на Бежанијској коси, на територији општине Нови Београд. Црква припада београдско-карловачкој Архиепископији.

То је прва црква подигнута на територији Новог Београда после Другог светског рата. Градња је започета 1996. године, а црква је освећена 2001. године.

Ослањањем на хришћанску традицију архитекта Михајло Митровић се определио за облик прастаре хришћанске ротонде, коју прате нижи анекси и високи звоник на западу и тролисна олтарска апсида на истоку. Храм Св. Василија Острошког представља композиционо чврсту и ликовно хомогену целину, остварену модерним конструкционим поступком. Подигнута је прилозима поштоваоца дела светог Василија Острошког Чудотворца.

Издавачка делатност храма, која је до сада била усмерена на штампање парохијског листа „Острог“, намењеног обавештавању парохијана о распореду богослужења и свим значајнијим догађањима при храму, од недавно је обогаћена часописом „Прволик“.

Свештенство је посебну пажњу посветило најмлађим парохијанима формирајући креативну радионицу „Звончићи“, која окупљаја децу у узрасту од 2-10 година.

При храму је активан од 2001. године мешовити црквени хор, као и дечији хор састављен од најмлађих парохијана.

Веб адреса: Фејсбук страница цркве

Локација цркве на мапи:

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here