Данас је Спасовдан, дан Вазнесења Христовог

0
3602
Прегледа
vaznesenje hristovo spasovdan

Данас прослављамо Спасовдан, један од десет празника посвећених Господу Исусу Христу. Обележава се 40 дана после Васкрса и десет дана пре Светих Тројица и увек пада у четвртак.

Вазнесење Господње (Спасовдан) је сећање на дан када се Исус Христос четрдесети дан после васкрсења последњи пут јавио својим ученицима – дванаесторици апостола и узнео (вазнео) на небо, и “сео с десне стране Бога”.

По хришћанском веровању, васкресењем је Господ показао да је јачи од смрти и 40. дана од васкрсења његови су се ученици налазили за трпезом. Тог дана им се Христос поново јавио и рекао:

– „Идите по свему свету и проповедајте Јеванђеље сваком створењу. Ко поверује и крсти се, биће спасен, а ко не поверује биће осуђен.“

Обичаји за Спасовдан

Многи обичаји о Спасовдану сачувани су још од пре појаве хришћанства на овим просторима. Био је то празник ратара, и сточара. Божанство Спас је имало улогу заштите и спасења, те му се народ обраћа молитвом:

“Свети Спасе – спаси душе наше!”

Спасовдан је био многобожачки дан празновања Главног четвртка у години. Громовник Перун, тукао је, по веровању, громовима и градом усеве, а божанство Спас је уз помоћ житног класа у руци, спасавало усеве од туче.

За Спасовдан као крсну славу клало се јагње и спремала се цицвара. Иначе, наши преци нису пили млеко од од Нове године до Спасовдана, а веровали су да на Спасовдан мушкарци не ваља да се брију, жене да се умивају, а деца да се купају.

Спасовдан се слави и као крсна слава града Београда. Тај дан чува сећање на 1403. годину када је деспот Стефан Лазаревић прогласио Београд српском престоницом а Спасовдан за градску славу.

У току празника многе улице кроз град су затворене док траје литија.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here