Данас је Свети Јован Златоусти – чувајте се игле, шивења и плетења

0
2336
Прегледа
sveti jovan zlatousti

Данас се обележава празник посвећен сећању на Светог Јована Златоустог. Био је велики светитељ, реформатор и један од најученијих светитеља. Име Златоусти заслужио је због својих реторичких способности.

Свети Јован Златоусти је био најчувенији проповедник у историји цркве. Био је веома омиљен међу народом коме се обраћао читајући и тумачећи Свето писмо.

Јован Златоусти се убраја и у Света три јерарха која се празнују 30. јануара према јулијанском календару.

Прочитајте и ово: Најмања црква у Србији, може да прихвати свега три верника

Ко је био Свети Јован Златоусти?

Рођен је у Антиохији 354. године као син војводе. Учио је грчку филозофију и, прозревши грчко незнабоштво, усвојио је хришћанску веру. Крстио га је антиохијски патријарх Мелетија, а мало иза тога и његови родитељи примише крштење.

По смрти родитеља, Јован се замонашио, написао књигу „О свештенству“, а убрзо потом патријарх га је рукоположио за свештеника. Прославио се својим подвигом, блиставим умом и снажном речи.

По жељи цара Аркадија, Јован је изабран за патријарха Цариградског. Шест година управљао је Црквом мудро и ревносно и за то кратко време много учинио.

Био је велики борац против јеретика, а често је проповедао о личној и друштвеној етици, бранећи сиромашне и израбљиване, а осуђујући богате и оне који држе власт.

После сукоба са царицом Евдоксијом, прогнан је у место Коман у Јерменији где је умро 407. године. Његове мошти су крсташи 1204. однели из Цариграда у Рим, где су почивале све док 2004. договором нису поново враћене у данашњи Истанбул.

Прочитајте ово: Нишки храм чува делић моштију светог Јована Златоустог

Обичаји на данашњи дан

Овај светитељ се слави као крсна слава у Србији.

Како се он сматра једним од најученијих светитеља, данас би ваљало да узмете у руке неку књигу и прочитате бар неколико реченица. Ово се посебно односи на децу и људе који се још увек школују.

У неким крајевима Србије се верује, да на данашњи дан жене не смеју да у руке узимају вуницу, конац или игле, јер се сматра да ко прекине нит тиме угрожава свој живот.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here