Данас почиње Госпојински или Богородичин пост

0
1833
Прегледа
Velika Gospojina Bogorodica
Фото: Википедија

Данас почиње Госпојински или Богородичин пост, који траје 15 дана, све до празника Успења Пресвете Богородице или Велике Госпојине. Тада се по јеванђељском предању Марија Дјева напустила овоземаљски живот, вазнела се на небо и „предала свој дух у руке Спаситеља“.

Према црквеном предању, након свих догађаја који су се збили око Христовог васкрсења и вазнесења, мајка Господа, Пресвета Дјева Марија, провела је свој живот у молитви, посту и подвижништву, све до своје смрти на земљи.

Из тог разлога православни хришћани посте пре празника Успења Пресвете Богородице.

Пост траје две недеље. Иако је најмлађи и врло често и најкраће траје, од четири вишедневна поста само је Васркшњи строжи од Госпојинског. Пост је скоро цео на води, једнино се субота и недеља посте на уљу, док је риба дозвољена само један дан. Тај дан је Преображење Господње, 19. августа.

Као и сваки, тако и овај пост има две стране: телесну и духовну. Телесни пост је уздржавање од јела животињског порекла. Духовни пост подразумева одрицање од сваке врсте грешних и злих помисли, жеља и дела. Телесни пост је само неопходно помоћно средство за успешну духовну борбу против страсти, које се распирују кроз телесне жеље. Стварни пост који обухвата и телесни и духовни аспекат, приводи човека смирењу.

Православни хришћани имају данас два задатка – да опросте свима онима који су им згрешили и траже у срцу своме искрен опрост за све оно што су они згрешили другима.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here