Danas se obeležava „letnji“ Sveti Nikola

0
2954
Pregleda
sveti nikola letnji nikoljdan

Danas se obeležava praznik Svetog Nikole (Nikolaja) Miriklijskog koji je u istoriji hrišćanstva zabeležen kao jedan najvatrenijih zagovornika hrišćanske crkve i veliki protivnik jeretičkih učenja u prvim vekovima hrišćanske propovedi. Ovaj praznik je u narodu poznat i kao letnji Sveti Nikola (Nikoljdan).

Nikoljdan, najčeščća slava kod Srba proslavlja se 19. decembra, a 22. maja slavi se dan kada su mošti ovog svetitelja prenete iz Mire u Bari.

Svi oni koji slave Nikoljadan, prenos moštiju obeležavaju kao preslavu, i obrnuto. Iako kalendarski nije leto, zbog najčešće lepog vremena kada „pada“ današnji praznik, u narodu se naziva i letnji Sveti Nikola.

Hrišćani veruju da je Sveti Nikola čudotvorac i da se mnoga čuda dešavaju od njegovih čudotvornih moštiju iz kojih neprestano izbija sveto miro, kojim se leče bolesnici.

Prenos mošti svetog Nikole iz grada Mira se desio u vreme velike navale muslimana na Likiju. Svetitelj se u snu javio jednom časnom svešteniku u Bariju i rekao da mu se mošti prenesu u taj grad. U to vreme grad Bari bio je pravoslavan i pod pravoslavnim patrijarhom. Pri prenosu svetiteljskih moštiju dogode se mnoga čudesa, kako od dodira moštiju, tako i od mira, koje se izobilno točilo iz moštiju.

Pročitajte i ovo: Otkrivena crkva iz 5. veka u Kapadokiji

Prema predanju, upravo je Sveti Nikola povratio vid slepom srpskom kralju Stefanu Dečanskom. Tokom vekova, Sveti Nikola je postao jedan od najomiljenijih svetaca i za njega se vezuju mnogi običaji opstali iz davnina.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here