Danas se slavi Jovanjdan i stvaraju kumstva

0
3878
Pregleda

Danas je proslavlja praznik posvećen Svetom Jovanu Krstitelju. Slava Svetog Jovana (Jovanjdan) je jedna od najpopularnijih slava u Srbiji. Po broju svečara nalazi se na četvrtom mestu. Proslavi Jovanjdana prethode „zimski“ Krstovdan i Bogojavljenje. Prema predanju, mnogi su mislili da je Jovan obećani mesija, ali je on, prepoznavši Isusa kada je slušao njegove prve javne propovedi, rekao: „To je jagnje Božije koje uze na sebe grehe sveta“. Sveti Jovan je ime Krstitelj dobio iz razloga što je prema verskom učenju krstio Isusa Hrista na reci Jordan. Poznat je još i pod imenom Jovan Preteča zato što je najavljivao Hristov dolazak. Živeo je jednostavno i asketski hraneći se insektima i medom divljih pčela.

Pogubljene Svetog Jovana Krtitelja

Sveti Jovan je javno osudio i cara Iroda Antipu koji je preoteo ženu svom bratu Filipu. Carica Irodijada je, kaže predanje, nagovorila kćerku Salomu da od Iroda zatraži glavu Jovanovu. Zanesen Salominom igrom, Irod je naredio pogubljenje Jovana Krstitelja. Izuzetno je poštovan u hrišćanskom svetu. Smatra se zaštitnikom Malte, Jordana kao i velikog broja gradova širom sveta. U narodu postoji običaj da se ljudi na današnji dan bratime i kume, jer se Jovan smatra uzorom karaktera i poštenja. Njegovo ime veoma često i pravoslavci i katolici daju svojoj deci. Desna ruka Svetog Jovana, kojom je krstio Hrista, oduvek je čuvana kao najveća svetinja, a sada se nalazi u Cetinjskom manastiru

Pročitajte: Put ruke Sv. Jovana Krstitelja do Cetinjskog manastira

Ova relikvija nije jedina u Srpskoj pravoslavnoj crkvi van Srbije. U Crnoj Gori se čuvaju mošti Vasilija Ostroškog i ruka Svetog Save.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here