Bog se javi, Vaistinu se javi – danas slavimo Bogojavljenje

0
6000
Pregleda
Bogojavljenje

Danas se proslavlja Bogojavljenje. Dan se slavi kao uspomena na Hristovo krštenje na reci Jordan i javljanje Boga u obliku goluba i glasa: „Ovo je Sin moj i Njega poslušajte“.

Praznik Bogojavljenje

Bogojavljenje je jedan od najvećih hrišćanskih praznika. Smatra se da su se u tom trenutku krštenja prvi put zajedno pojavili, Otac, Sin i Sveti Duh, čime je po prvi put objavljena tajna Svete Trojice simbola vere.

Noć uoči praznika, po narodnom verovanju, otvaraju se nebesa i na njima se ukazuje Bog. Po verovanju potrebno je zamisliti želju u bogojavljenskoj noći.

Na današnji dan se u crkvama i hramovima osvećuje voda koju narod uzima i nosi kućama. Veruje se da osvećena vodica ima duhovna i lekovita svojstva. Ova voda se neretko čuva tokom cele godine.

Bogojavljenska vodica

Na dan Krstovdana, a uoči Bogojavljenja, tako i tokom samog praznika, nakon liturgije obavlja se svečano osvećenje vode u unutar hrama ili na dvorištu hrama. Ova posebno posvećena voda zatim se donosi kući, gde se čuva kao sveto blago koje nikada ne gubi svoju moć. Koristi se za polivanje doma radi očišćenja i zaštite od demonskih sila i drugih nečistih energija. Tokom cele godine, ljudi je piju radi isceljenja, zaštite od bolesti, oslobađanja od zlih strasti, kao i za oprost grehova, pročišćenje duše i tela.

U prošlim vremenima, trudnice su konzumirale Bogojavljensku vodicu s nadom da će im pomoći da se „otvore poput neba na Bogojavljenje“ i da će porođaj proći lakše. Ova posebna voda takođe se sipala u bunar kako bi se očistio ukoliko bi u njega upala neka životinja. U doba kada bolesnici nisu mogli prisustvovati pričesti u crkvi, osvećena vodica im se davala kao duhovna podrška.

Običaji za Bogojavljenje

Na Bogojavljenje, vernici pozdravljaju jedni druge rečima „Bog se javi“, na šta se odgovara sa „Vaistinu se javi“. Kao i kod ostalih praznika, Bogojavljenje je obavijeno različitim običajima koji ga prate. Prema običajnom kalendaru, ovih dana počinje period pogodan za venčanja.

Tradicija plivanja za Časni krst i izvlačenja krsta iz reka i jezera održava se u mnogim krajevima. Pre desetak godina, među Srbima je ponovno oživljen stari običaj bacanja krsta u reku, a mladići i devojke se takmiče kako bi bili prvi koji će ga uhvatiti.

Postoji verovanje da će mlade devojke na bogojavljensku noć na nebu ugledati lik osobe za koju će se udati.

U nekim krajevima mlade devojke mese po četiri loptice od testa. U tri stave papirić sa imenima svojih simpatija, a jedan ostave prazan. Zatim se te loptice ubace u ključalu vodu i koja prva izbije na površinu, ona nosi papirić sa imenom ljubavi te devojke. Ukoliko je isplivala prazna loptica, znači da devojka još nije upoznala svog suđenog.

Vreme za Bogojavljenje

Verovalo se i da vreme na Bogojavljenje predskazuje kakva će biti godina. Ukoliko bude jak mraz ili pada sneg, godina će biti rodna. Ako pak, bude vedro, biće sušna godina. Ukoliko 19. januar bude kišovit, cele godine će biti dosta kiše.

Pročitajte i ovo: Citati i pouke svetog Serafima Sarovskog

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here