Манастир Крка

0
5397
Прегледа
Manastir-Krka
Манастир Крка - Фото википедија.орг

Манастир Крка познат као драгуљ Далмације је манастир епархије далматинске Српске православне цркве. Смештен је у кањону реке Крке, између Шибеника и Книна. Посвећен је Светом Архангелу Михаилу.

Историја манастира Крка

Сматра се да је манастир саграђен на месту катакомби у којима је апостол Павле проповедао хришћанство у долини реке Титиус (стари латински назив за реку Крку) почетком трећег века нове ере.

Не постоји тачних података о датуму оснивања манастира али се оснивање манастира везује за 14 век. Постоји предања која изградњу манастира везују за период краља Милутина. У новије време се претпоставља да је манастир саградила Јелена Шубић 1350 године. Јелена је била сестра цара Душана која је била удата за хрватског великаша Младена Шубића.

Манастир је током свог постојања више пута паљен и уништаван за време Турака. 1615 године овде се оснива богословија и дуго година након тога манастир Крка је био седиште православља у Далмацији.

Manastri Krka u Dalmaciji

Богатство манастира Крка

Поред несумњиве духовне вредности коју има, манастир располаже изузетно богатом ризницом и библиотеком. У њему се налазе изузетно вредне иконе и црквени предмети. Од књига из библиотеке највреднији су Мокропољско четворојеванђеље написано крајем 13 и почетком 14 века. Међу вредним књигама налазе се и дела Доситеја Обрадовића, Вука Караџића, Никодима Милаша, митрополита српског Михајила Јовановића итд.

Манастир је своје богатство прикупљао током дугих векова па се у њему налазе многобројне драгоцености из разних делова света. Поседује преко 2000 експоната и предмета из 15 и 16 века. Драгоцености које поседује манастир Крка су међу највреднијима ризницама Српске православне цркве, одмах после Хиландара, Дечана и Цетињског манастира.

Krka

Манастир је током историје посетио велики број српских великана међу којима су Доситеј Обрадовић, Симо Матавуљ, Никола Тесла, Милош Црњански, Владан Десница и многи други.

У току посљедњег рата 1991. – 1995. то јест одмах иза њега, манастир је похаран, али не битније, јер су га хрватске власти заштитиле од вандализма.

Локација манастира Крка

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here