Манастир Паља

0
6560
Прегледа
Manastir_Palja

Манастир Паља смештен је на Власинској висоравни у селу Паља. Удаљен око 50 километара од Сурдулице. Посвећен је Ваведењу Пресвете Богородице и припада Епархији врањској.

Историја манастира Паља

Верује се да је садашња црква из IX века (тачније 818. године), а да је обновљена у XIII веку. Као ктитор овог манастира помиње се византијски цар Роман Диоген којем је манастир служио као успутна станица или одмориште. У 13. веку обновили су га Дејановићи који су и управљали овим просторима у то време. Манастир се сам издржавао, током историје био је и мушки и женски, а монаха је у њему било до балканских ратова. После I светског рата у њему нема више монаха и такво стање остаје до недавно.

Међутим према неким причама ово је један од најстаријих сачуваних храмова у овом делу Европе. Предање каже да је грађен у рано православном стилу негде у 2. веку о чему сведоче темељи катакомби. Сама црква и катакомбе су пак биле подигнуте на месту светилишта под отвореним небом. Овај податак није званично потврђен и постоји сумња у исправност те тврдње.

У близини самог манастира се налази извор за чију воду постоји веровање да је лековита. Многи долазе да се умију или понесу ову воду. Једни овај извор зову извор Свете Петке, док га други називају извором Светог Саве, а трећи извором Пресвете Богородице.

Епископ врањски Пахомије, започиње детаљну обнову овог древног манастира 2006. године. Манастир још увек није комплетно обновљен. Народ се код ове светиње окупља неколико пута годишње и то: на Светог пророка Јеремију (14. маја), на Светог пророка Илију (2. августа) и на Успеније Пресвете Богородице (28. августа).

Видео прилог о манастиру Паља:

Локација манастира Паља

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here