Манастир Поганово

0
4871
Прегледа
Poganovo kod Pirota
Манастир Поганово - фото: www.panacomp.net

Манастир Поганово смештен је на левој обали реке Јерме у близини села Поганово. Припада нишкој епархији. Посвећен је Светом Јовану Богослову.

Некадашњи назив села па и манастира је био Доброшево. Турци су са доласком на ове просторе преименовали у Поганово, име које и данас носи. Данас, село Поганово је пред нестајањем. Према последњем попису ово село има мање од 30 становника.

Историја манастира Поганово

Манастир је подигнут 1395. године, као задужбина српског племића Константина Дејановића Драгаша и његове супруге Јелене. Њихова имена се налазе уписана на округлим каменовима са источне стране храма. Константин Дејановић био је сестрић цара Душана и велможа који је управљао деловима данашње Македоније, југоисточне Србије и југозападне Бугарске. Након његове смрти у бици на Ровинама 1395. године, изградњу манастира је наставила његова кћи Јелена, супруга византијског цара Манојла II Палеолога. Храм је живописан тек 1499. године.

Poganovo_Konstantin_Dragas_i_Jelena
Константин Драгаш и Јелена – фото: Википедија

Због саме локације и тешке приступачности, манастир готово никада није пустошен. До 1927. године, није постојао ни један проходни пут до манастира, јер је кањон реке Јерме у потпуности био непроходан. Захваљујући овоме, манастир је у потпуности задржао аутентичан изглед. 1876. године, манастир је доживео велику обнову, када је испред улазних врата храма дозидан трем.

Бугари су за време Другог светског рата опљачкали манастир Поганово, и однели иконостас (из 1620. године) са чудотворном иконом Богородице. Ова икона је сачувана и данас се налази у Софијском Народном музеју.

Манастир је стављен под заштиту Републике Србије. Представља непокретно културно добро од великог значаја. Од 1979. године налази се на листи светске културне баштине. Погановски манастир је већ петнаест година домаћин учесника Међународне ликовне колоније Погановски манастир.

Локација манастира Поганово

Удаљен је 25км од Пирота и десетак километара од аутопута Ниш – Софија. Пут до манастира је у потпуности асфалтиран.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here